Η χειρότερη καταιγίδα της δεκαετίας φτάνει στο Τέξας

Η χειρότερη καταιγίδα της δεκαετίας φτάνει στο Τέξας

Εκκενώσεις πόλεων, προειδοποιήσεις για πλημμύρες και αναστολή παραγωγής πετρελαίου

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες στα παράλια του Τέξας για την ισχυρότερη καταιγίδα των 12 τελευταίων χρόνων που αναμένεται να χτυπήσει την ηπειρωτική Αμερική.

Η καταιγίδα Χάρβεϊ αναμένεται να φτάσει στις όχθες των ΗΠΑ την Παρασκευή το βράδυ ή Σάββατο πρωί τοπικής ώρας (πρωί ή απόγευμα ώρα Ελλάδας, Σάββατο), με ένταση ανέμων μέχρι και 125 μίλια ανά ώρα (201 χλμ/ώρα).

Σύμφωνα με το το Εθνικό Κέντρο Καταιγιδών των ΗΠΑ (ΕΚΚ), ο Χάρβεϊ αναμένεται να φτάσει την ξηρά ως καταιγίδα Κατηγορίας 3 - την τρίτη και ισχυρότερη βαθμίδα στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον.

Αυτό θα καταστήσει τον Χάρβεϋ ως την πρώτη μεγάλη καταιγίδα που φτάνει στις ΗΠΑ από το 2005, όταν η καταιγίδα Γουίλμα έπληξε την Φλόριντα.

Εκκενώσεις πόλεων, προειδοποιήσεις για πλημμύρες και αναστολή παραγωγής πετρελαίου

Η καταιγίδα ενδέχεται να ανυψώσει τη στάθμη της θάλασσας μέχρι και 3,7 μέτρα και να φέρει μέχρι και 97 εκατοστά βροχής σε τμήματα της πολιτείας του Τέξας, όπου μαζί με το βόρειο Μεξικό και τη Λουιζιάνα ισχύουν προειδοποιήσεις για πλημμύρες.

Το Χιούστον, η τέταρτη πολυπληθέστερη πόλη στις ΗΠΑ, προειδοποίησε τους κατοίκους του για πλημμύρες, καθώς η βροχή επί σειρά ημερών αναμένεται να φτάσει τις 20 ίντσες (50,8 εκ.)

Η απειλή του έντονου καιρικού φαινομένου έχει οδηγήσει σε εκκενώσεις πόλεων και ακυρώσεις της έναρξης του νέου σχολικού έτους σε κοινότητες κατά μήκος των παραλίων στο νότιο τμήμα του Τέξας, από το Κόρπους Κρίστι έως το Γκάλβεστον, όπου κατοικούν 5,8 εκατομμύρια άτομα.

Οι εταιρείες ενέργειας έχουν κλείσει διυλιστήρια σε παράλιες περιοχές, έχουν ανακαλέσει εργάτες από πλατφόρμες εξόρυξης στον Κόλπο του Μεξικού και έχουν αναστείλει την εξόρυξη πετρελαίου σε περιοχές του νότιου Τέξας, από χθες.

Σχεδόν 10% της παραγωγής αργού πετρελαίου από τον Κόλπο του Μεξικού και σχεδόν 15% της παραγωγής του φυσικού αερίου είχαν διακοπεί μέχρι το μεσημέρι χθες, σύμφωνα με κρατικά στοιχεία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερωθεί για την καταιγίδα και βρίσκεται σε ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας, αν χρειαστεί, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος χθες.

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...