Ποιος θα μπορούσε, θεωρητικά πάντα, να διαδεχθεί τον Πούτιν

Ποιος θα μπορούσε, θεωρητικά πάντα, να διαδεχθεί τον Πούτιν

Αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος - στην απίθανη περίπτωση που δεν θα είναι ο υποψήφιος - ως πιθανότερος διάδοχος εμφανίζεται ο Μεντβέντεφ

Η Ρωσία βαδίζει ολοταχώς προς τις προεδρικές εκλογές του 2018 και οι περισσότεροι θεωρούν βέβαιο ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος και συνεπώς δεν υπάρχει νόημα να ασχολείται κανείς αυτή την στιγμή με το θέμα της διαδοχής.

Πολλοί ωστόσο δεν είναι σίγουροι και διερωτώνται αν ο Ρώσος πρόεδρος θα είναι και πάλι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές, ή θα τον διαδεχθεί κάποιος νέος υποψήφιος.

Ακόμα και οι αντίπαλοι του όμως, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμής κάποιος άλλος αξιόλογος αντίπαλος που θα μπορούσε να τον διαδεχθεί. Ο ίδιος ο Πούτιν τηρεί σιγή ιχθύος, δηλώνοντος επανειλημμένως ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θέσει υποψηφιότητα - ωστόσο αν δει κανείς όλες τις δημοσκοπήσεις, που αφορούν τη δημοτικότητα του Πούτιν, εύκολα συμπεραίνει ότι δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, το «Ίδρυμα Πολιτικής της Αγίας Πετρούπολης», έδωσε στην δημοσιότητα τα ονόματα γνωστών πολιτικών, με κριτήριο την δημοτικότητα που έχει ο κάθε ένας στην ρωσική κοινωνία, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι διάδοχοι του Πούτιν.

Τα πρόσωπα που συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των υποψηφίων διαδόχων του Πούτιν, σύμφωνα με τους αναλυτές του Ιδρύματος, θα αποτελέσουν τον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό για το διάστημα 2018-2024. Παράλληλα αναλύουν τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του καθενός όπως και τη συχνότητα των συναντήσεων του καθενός με τον πρόεδρο Πούτιν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Πιθανότερος διάδοχος ο Μεντβέντεφ

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Kommersant», ο πιο κοντινός άνθρωπός στον Πούτιν, από τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, που βρέθηκε στην πρώτη θέση των υποψηφίων είναι ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντιεφ.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο νυν δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν. Ακολουθούν ο κυβερνήτης της περιοχής της Τούλας Αλεξέι Ντιούμιν, ο υπουργός Αμύνης Σεργκέι Σόϊγκου και η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιγιένκο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι που ηγείται του Μετώπου κατά της Διαφθοράς καταλαμβάνει την 18η θέση, παρότι δεν συναντήθηκε ποτέ με τον πρόεδρο Πούτιν.