Η κατάσταση στην Ευρώπη ένα 24ωρο μετά το διπλό τρομοκρατικό στη Βαρκελώνη

Η κατάσταση στην Ευρώπη ένα 24ωρο μετά το διπλό τρομοκρατικό στη Βαρκελώνη

Ανθρωποκυνηγητό για τον τρομοκράτη που παραμένει ζωντανός - Συναγερμό έχει σημάνει η Ισπανία στη Γαλλία για ένα ύποπτο όχημα

Σε κόκκινο συναγερμό η Ισπανία αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Βαρκελώνης στο απόγειο μάλιστα της τουριστικής περιόδου. Το ανθρωποκυνηγητό για τον τρομοκράτη που οδηγούσε το φονικό βαν που παρέσυρε δεκάδες ανθρώπους, συνεχίζεται, καθώς, όπως ανακοίνωσε η ισπανική αστυνομία, διαψεύδοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες, ο οδηγός είναι ζωντανός και διαφεύγει της σύλληψης.

Νωρίτερα, ισπανικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι ο δράστης ήταν μεταξύ των 5 που σκοτώθηκαν σε αστυνομική επιχείρηση στο Καμπρίλς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα στο Καμπρίλς

Ο οδηγός εγκατέλειψε το φορτηγάκι και διέφυγε πεζός, αφού έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου στη Λας Ράμπλας. Ήταν η τελευταία φορά που τον είδε κάποιος ζωντανό.

Ο τρομοκρατικός πυρήνας του Καμπρίλς

Αρκετές ώρες μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη, το βράδυ της Πέμπτης, αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν πέντε ανθρώπους στο Καμπρίλς, 120 χλμ. από τη Βαρκελώνη. Οι δράστες είχαν μαζί τους ένα τσεκούρι και μαχαίρια και φορούσαν ψεύτικα γιλέκα με εκρηκτικά. Οι τέσσερις έπεσαν νεκροί από τα πυρά ενός αστυνομικού, διευκρίνισε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Πού βρίσκονται οι έρευνες

Στο δεύτερο 24ωρο μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη, η έρευνα επικεντρώνεται σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ, νοτιοδυτικά της Βαρκελόνης, που ισοπεδώθηκε από μια έκρηξη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Οι αρχές υποπτεύονται ότι το κτίριο χρησιμοποιείτο για την προετοιμασία επιθέσεων μεγάλης κλίμακας στη Βαρκελώνη, αλλά η έκρηξη ανάγκασε τους δράστες να προχωρήσουν σε πιο «πρόχειρες» επιθέσεις, κατά τον επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας.

Η αστυνομία έχει συλλάβει τέσσερις ανθρώπους στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις, τρεις Μαροκινούς κι έναν Ισπανό, κάτοικο του ισπανικού θύλακα Μελίγια στη Βόρεια Αφρική. Οι ύποπτοι είναι μεταξύ 21 και 34 ετών και κανένας τους δεν έχει ιστορικό που να τον συνδέει με την τρομοκρατία. Έχουν αναγνωριστεί άλλοι τρεις ύποπτοι, που διαφεύγουν τη σύλληψη. Σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, πιθανόν οι δύο σκοτώθηκαν όταν σημειώθηκε η έκρηξη στο Αλκανάρ, ενώ ένας Μαροκινός καταζητείται από την αστυνομία.

Συναγερμός και στη Γαλλία

Στο μεταξύ η αστυνομία στη Γαλλία αναζητεί τον οδηγό ενός λευκού Renault Kangoo το οποίο μπορεί να χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι που ενεπλάκησαν στην επίθεση στη Βαρκελόνη, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στη γαλλική αστυνομία.

Από τους συνολικά 126 ανθρώπους που τραυματίστηκαν στη Βαρκελώνη και στο Καμπρίλς, οι 65 συνεχίζουν να νοσηλεύονται και 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι νεκροί και οι τραυματίες είναι υπήκοοι 34 χωρών, από το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες ως τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.