Η Λατινική Αμερική… επαναστατεί κατά του Τραμπ για τη Βενεζουέλα

Η Λατινική Αμερική… επαναστατεί κατά του Τραμπ για τη Βενεζουέλα

Έντονες αντιδράσεις ακόμα και από σφοδρούς επικριτές του Μαδούρο, μετά τις απειλές του Τραμπ

Μετά από μήνες επικρίσεων κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, η Λατινική Αμερική έσπευσε στο πλευρό της χώρας σήμερα, προκειμένου να καταδικάσει τις αμερικανικές απειλές για ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος της, τις οποίες εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Παραδόξως, ήταν μία από τις πιο σκληρές επικρίτριες της Βενεζουέλας, το Περού, που έσπευσε να κατακρίνει τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι απειλές του είναι αντίθετες στις αρχές του ΟΗΕ, ενώ ακολούθησαν το Μεξικό και η Κολομβία.

Παράλληλα, η εμπορική ένωση κρατών της Λατινικής Αμερικής Mercosur απέρριψε το ενδεχόμενο χρήσης βίας στη Βενεζουέλα, διαμηνύοντας ότι ο διάλογος και η διπλωματία είναι τα μόνα αποδεκτά μέσα για την προώθηση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα.

Το Περού διαπραγματεύεται με άλλες αμερικανικές χώρες για μία κοινή γραπτή απάντηση στις απειλές του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών του Περού, Ρικάρντο Λούνα.

«Όλες οι εξωτερικές ή οι εσωτερικές απειλές για προσφυγή στη βία υπονομεύουν τον σκοπό της αποκατάστασης της δημοκρατικής διακυβέρνησης στη Βενεζουέλα, καθώς και τις αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ», αναφέρεται στη δήλωση του Λούνα.

Έντονες αντιδράσεις στη Βενεζουέλα

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Λατινικής Αμερικής με την «επιπόλαιη απειλή» μιας «στρατιωτικής επιλογής» μπροστά στην κρίση που συνταράσσει την χώρα.

«Η επιπόλαιη απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει στο να παρασύρει τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική σε μια σύρραξη που θα διατάρασσε, σε μόνιμη βάση, τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής μας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χόρχε Αρεάσα, ο οποίος ανέγνωσε μια ανακοίνωση εξ ονόματος του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Όπως τονίζεται στο κείμενο, απορρίπτονται «με τον πλέον κατηγορηματικό και ακλόνητο τρόπο οι μη φιλικές και εχθρικές δηλώσεις» του Αμερικανού προέδρου.

Στις δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο VTV, ο υπουργός Χόρχε Αρεάσα απηύθυνε έκκληση στα «μέλη της διεθνούς κοινότητας (…) να καταδικάσουν με τον πλέον σαφή τρόπο και κατηγορηματικά αυτήν την επικίνδυνη επίθεση στην ειρήνη και τη σταθερότητα της ηπείρου».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους έγιναν «μόλις μία ημέρα μετά» το αίτημα του Μαδούρο για μια «προσωπική συνομιλία» με τον Αμερικανό ομόλογό του, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας ή σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη.

Εξάλλου, η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας εξέφρασε σήμερα τη συμπαράστασή της στον Νικολάς Μαδούρο ενώπιον των «αισχρών απειλών» που διατύπωσε ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ.

«Απορρίπτουμε τις άνανδρες, προκλητικές και αισχρές απειλές» του Τραμπ εναντίον της «ιερής εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας» έγραψε η πρόεδρος του σώματος Ντέλσι Ροντρίγκες στον λογαριασμό της στο Twitter.

Η Συντακτική Συνέλευση «θα ενεργήσει για να συντροφεύσει» τον πρόεδρο Μαδούρο «στην άμυνα» της χώρας, συμπλήρωσε η ίδια.

«Έχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα, περιλαμβανομένης μιας πιθανή στρατιωτικής επιλογής εάν καταστεί αναγκαίο» δήλωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, από το Νιου Τζέρσεϊ, όπου βρίσκεται σε διακοπές.

Οι δηλώσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν «πράξη παραφροσύνης» από τον υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας, Βλαντίμιρ Παντρίνο, ο οποίος προειδοποίησε ότι σε περίπτωση επίθεσης «όλοι μας θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και την εθνική κυριαρχία της αγαπημένης μας Βενεζουέλας».

Παρακαλούμε περιμένετε ...