Έκτακτη συνεδρίαση στην ΕΕ για τη Β. Κορέα τη Δευτέρα

Έκτακτη συνεδρίαση στην ΕΕ για τη Β. Κορέα τη Δευτέρα

Σύγκλιση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) για την κλιμακούμενη κρίση

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι συγκάλεσε μια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) της ΕΕ τη Δευτέρα 14η Αυγούστου για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, αναφέρει μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Η κρίση γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας κλιμακώθηκε μετά τον νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, σε αντίδραση για τις δοκιμές βορειοκορεατικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τον Ιούλιο.

Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ έχουν προχωρήσεις σε απειλές πολέμου ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια στρατιωτική σύρραξη με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πολύ υψηλός.

Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη διαμάχη των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Βόρεια Κορέα αλλά ανάγκη «για συνεχή δουλειά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ... καθώς και για στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, ιδίως των ΗΠΑ και της Κίνας».