Έξι στους δέκα Αμερικανούς φοβούνται την Βόρεια Κορέα

Έξι στους δέκα Αμερικανούς φοβούνται την Βόρεια Κορέα

Τη θεωρούν πλέον μια πολύ σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, σχεδόν το ίδιο με το Ισλαμικό Κράτος

Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο από την Βόρεια Κορέα - την οποία και θεωρούν πλέον μια πολύ σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Έξι στους δέκα θεωρούν την Βόρεια Κορέα ως μία πολύ σοβαρή απειλή, το ποσοστό πλησιάζει την απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια που έχει το Ισλαμικό Κράτος (64%).

Ωστόσο, η αμερικανική κοινή γνώμη παραμένει μοιρασμένη για το αν οι ΗΠΑ θα πρέπει ν’ αναλάβουν στρατιωτική δράση, αντιδρώντας στις πρόσφατες εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων που πραγματοποίησε η Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση  που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου CNN,

Χθες μάλιστα, δημοσιοποιήθηκε η εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών ότι η Βόρεια Κορέα έχει στην διάθεσή της μία πυρηνική κεφαλή μικρού μεγέθους, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Πιονγιάνγκ ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν με «φωτιά και οργή» στην περίπτωση ουσιαστικής απειλής κατά της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας.

Η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να επιτεθεί στην Αμερικανική νήσο Γκουάμ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης (SSRS) περίπου τα 2/3 όσων συμμετείχαν πιστεύουν ότι η απομονωμένη δικτατορία του Κιμ Γιονγκ Ουν αποτελεί πλέον σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ. Το ποσοστό αυτό, έχει αυξηθεί έναντι ποσοστού 48% τον περασμένο Μάρτιο, ενώ έχει σήμερα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο, από την έναρξη διεξαγωγής της δημοσκόπησης το 2000.

Η ανησυχία των Αμερικανών κλιμακώνεται καθώς ποσοστό 77% θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα είναι ικανή να πραγματοποιήσει εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει την γεωγραφική επικράτεια των ΗΠΑ.

Τις ανησυχίες για την Βόρεια Κορέα και οι απόψεις για την ικανότητά της να πλήξει τις ΗΠΑ, μοιράζονται τόσο Ρεπουμπλικάνοι, όσο και Δημοκρατικοί. Περίπου οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες από το κάθε κόμμα, πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα είναι ικανή να εξαπολύσει έναν πύραυλο που θα μπορούσε να πλήξει τις ΗΠΑ.

Συνολικά, το 50% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης ως αντίδρασης, στις πυραυλικές εκτοξεύσεις, ενώ ποσοστό 43% είναι αντίθετοι με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Τα 3/4 των Ρεπουμπλικάνων (74%) υποστηρίζουν την χρήση των όπλων, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 47% μεταξύ των ανεξάρτητων και στο 34% μεταξύ των Δημοκρατικών.

Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει την ανάληψη ουσιαστικού ρόλου από την Κίνα για την επίλυση του προβλήματος στην Κορεατική Χερσόνησο, ενώ οι Αμερικανοί συμφωνούν γενικά με την άποψη αυτή, καθώς το 70% των ερωτηθέντων την υποστηρίζει. Ποσοστό 68% τονίζουν ωστόσο, την ανάληψη σοβαρού ρόλου από τις ΗΠΑ.