Κλίμα εμφυλίου στη Βενεζουέλα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Κλίμα εμφυλίου στη Βενεζουέλα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Ο Μαδούρο δήλωσε πως θα ζητήσει την ανωτάτη των ποινών «για όσους ενεπλάκησαν στο σχέδια τρομοκρατικής ενέργειας - και για πολίτες και για λιποτάκτες».

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 συνελήφθησαν κατά την επίθεση κατά της στρατιωτικής βάσης της Βαλένσια, στη Βενεζουέλα, σε μία απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο την Κυριακή.

Της απόπειρας ηγήθηκε ένας απόστρατος αξιωματικός που τέθηκε επικεφαλής ομάδας περίπου 20 ανδρών. Μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε πως θα ζητήσει την ανωτάτη των ποινών «για όσους ενεπλάκησαν στο σχέδια τρομοκρατικής ενέργειας. Την ανωτάτη των ποινών και κανένα ελαφρυντικό υπό καμία συνθήκη. Και για πολίτες και για λιποτάκτες».

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε εμφανιζόταν μια ομάδα αντρών με στρατιωτικές στολές να δηλώνουν ότι οργανώνουν εξέγερση, προκειμένου να αποκαταστήσουν την δημοκρατία στην χώρα.

Το βίντεο - που φέρεται να έχει γυριστεί σε μονάδα τεθωρακισμένων της Βαλένσια - έδειχνε έναν άνδρα που παρουσιαζόταν ως αξιωματικός να αναγγέλλει «νόμιμη ανταρσία κατά της φονικής τυραννίας του Νικολάς Μαδούρο».

«Δεν πρόκειται για πραξικόπημα, είναι μία πολιτική και στρατιωτική πράξη για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», έλεγε ο άνδρας που παρουσιάσθηκε ως λοχαγός Χουάν Καγουαριπάνο, περιστοιχισμένος από 15 άνδρες με στολές παραλλαγής, ορισμένοι από τους οποίους οπλοφορούσαν.

«Απαιτούμε τον άμεσο σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και ελεύθερες εκλογές», έλεγε ο άνδρας.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ντιοσντάντο Καμπέλο- αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και μέλος της Συντακτικής Συνέλευσης - έγραψε στο Twitter: «Τρομοκράτες εισέβαλαν στο Φορτ Παραμακάι στη Βαλένσια και επετέθησαν κατά των στρατιωτικών. Συνελήφθησαν πολλοί τρομοκράτες».

O αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Χεσούς Σουάρες Τσούριο, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για την επίθεση: «Αυτό που συνέβη σήμερα ήταν μία τρομοκρατική επίθεση, παραστρατιωτική, μισθοφόρων, που χρηματοδοτήθηκε από τη δεξιά και τους συνεργάτες της, που χρηματοδοτήθηκε από την βορειο-αμερικανική αυτοκρατορία (ΗΠΑ) και ο ένας από αυτούς σκοτώθηκε, ένας άλλος τραυματίσθηκε σοβαρά», δήλωσε.