Η Κολομβία διαψεύδει την ύπαρξη σχεδίου για δολοφονία στελεχών των FARC

Η Κολομβία διαψεύδει την ύπαρξη σχεδίου για δολοφονία στελεχών των FARC

Η FARC υπέγραψε τον Νοέμβριο μια συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος

Η κυβέρνηση της Κολομβίας διέψευσε χθες Τρίτη την ύπαρξη ενός σχεδίου μιας εγκληματικής οργάνωσης για τη δολοφονία των ηγετικών στελεχών των FARC, η οποία πλέον αποπειράται να ενταχθεί στο πολιτικό σκηνικό ως κόμμα και τα μέλη της να επανενταχθούν στην κοινωνία.

«Δεν υπήρχε σχέδιο για τη δολοφονία των ηγετών των FARC», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Λουίς Κάρλος Βιγέγας, τονίζοντας ότι το κράτος διασφαλίζει την ασφάλεια των ηγετών των FARCκαι ότι «τους προσφέρει τους καλύτερους μηχανισμούς» για την προστασία τους.

Ο Ενρίκε Σαντιάγο, νομικός σύμβουλος των FARC, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ότι μια εγκληματική οργάνωση προσέφερε αμοιβή ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τη δολοφονία του καθενός από τα ηγετικά στελέχη της μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών της Κολομβίας.

Η FARC υπέγραψε τον Νοέμβριο μια συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, έπειτα από μισό αιώνα και πλέον εμφυλίου πολέμου.

Στελέχη των FARC έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι θα γίνουν στόχος μιας εκστρατείας εξόντωσης, όπως είχε συμβεί τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 όταν περίπου 3.000 μέλη της Πατριωτικής Ένωσης δολοφονήθηκαν από παραστρατιωτικούς με τη συνέργεια των μελών των δυνάμεων επιβολής της τάξης, αφού μια προηγούμενη ειρηνευτική διαδικασία εγκαταλείφθηκε.