Έκλεισε το deal Ρωσίας – Τουρκίας για την πώληση πυραύλων S-400

Έκλεισε το deal Ρωσίας – Τουρκίας για την πώληση πυραύλων S-400

O Ερντογάν ανέφερε ότι η χώρα του θα ζητήσει την κατασκευή τους από κοινού

Έκλεισε η συμφωνία Ρωσίας και Τουρκίας για την πώληση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 παρά τις αντιδράσεις από την πλευρά των ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως: «Έχουν μπει οι υπογραφές και ελπίζω ότι θα δούμε τους πυραύλους S-400 στην χώρα μας, τους οποίους θα ζητήσουμε να κατασκευάζουμε από κοινού».

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι «επί χρόνια η Τουρκία δεν μπορούσε να πάρει από τις ΗΠΑ αυτό που ήθελε» και «αναγκάστηκε να το αναζητήσει αλλού». «Και αυτές οι συμφωνίες είναι αποτέλεσμα αυτών των αναζητήσεων. Η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ, επί χρόνια χρησιμοποιεί τους S-300. Για ποιό λόγο λοιπόν (οι ΗΠΑ -σ.σ.) ανησυχούν;», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την αγορά των συστημάτων S-400. Παράλληλα φιλοκυβερνητική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αναγκάσουν την Τουρκία να αγοράσει τα δικά τους αντιπυραυλικά συστήματα Patriot, επιβάλλοντάς της σκληρούς όρους, χαρακτηρίζοντας τη στάση της Ουάσιγκτον κακοπροαίρετη και εκβιαστική. Η Yeni Safak γράφει επίσης ότι η αμερικανική πλευρά δηλώνει ότι δεν μπορεί να εντάξει τα συστήματα S-400 στο αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ και υπενθυμίζει ότι τα συστήματα S-300 που είχε αγοράσει η Ελλάδα έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα συλλογικής ασφάλειας και λειτουργούν.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, οι αμερικανικοί Patriot είναι πολύ πιο ακριβοί σε σχέση με άλλα αντίστοιχα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ σε πιθανή συμφωνία αγοράς τους δεν περιλαμβάνονται οι όροι που να αφορούν την μεταβίβαση τεχνολογίας στην Τουρκία, κάτι που η ίδια απαιτεί. Επιπλέον, σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, οι Αμερικανοί απαιτούν οι Τούρκοι μηχανικοί να μην έχουν καμία παρέμβαση στα εν λόγω συστήματα, να έχουν πλήρη ενημέρωση για την κάθε εκτόξευση που θα γίνει όπως και για τους λόγους που θα χρησιμοποιηθούν. Επίσης θέτουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια χρήσης των συστημάτων Patriot, μετά τη λήξη της οποίας τα συστήματα θα πρέπει να επιστραφούν στον αμερικανικό στρατό και να αγοραστούν νέα εφόσον κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο.

Πάντως ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν επί θεμάτων στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν έχει δηλώσει ότι το συμβόλαιο για την πώληση των S-400 στην Τουρκία έχει ολοκληρωθεί.

Η Τουρκία θα λάβει υπό μορφή δανείου από τη Ρωσία, ένα μέρος του ποσού που θα πρέπει να καταβάλει για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Η Τουρκία συμφώνησε να πληρώσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει από την Ρωσία το πλέον προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Η προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει αρχικά τη μεταβίβαση δύο συστοιχιών S-400, ενώ άλλες δύο θα συναρμολογηθούν την επόμενη χρονιά στην Τουρκία.