Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για άλλους τρεις μήνες η Τουρκία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για άλλους τρεις μήνες η Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει πως το μέτρο δεν θα αρθεί σύντομα

Και επισήμως παρατάθηκε, για άλλους τρεις μήνες, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μετά το πέρας των τριών μηνών θα αρθεί η κατάσταση συναγερμού.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το αίτημα της κυβέρνησης να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Την Παρασκευή, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε δηλώσει ότι είναι αναγκαίο να παραταθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να τερματιστεί άμεσα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Δεν μπορεί να υπάρξει θέμα άρσης του μέτρου έκτακτης ανάγκης με όλα αυτά που συμβαίνουν», είπε ο Ερντογάν. «Θα άρουμε το μέτρο έκτακτης ανάγκης μόνο όταν δεν θα χρειάζεται πλέον να μαχόμαστε κατά της τρομοκρατίας. Η άρση του μέτρου έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι δυνατή στο όχι τόσο μακρινό μέλλον».

Στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, 150.000 άνθρωποι έχουν αποπεμφθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον στρατό, τη δημόσια υπηρεσία και τον ιδιωτικό τομέα και περισσότεροι από 50.000 έχουν συλληφθεί για υποτιθέμενες σχέσεις με το πραξικόπημα.

Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, οι συλλήψεις συνεχίζονται αμείωτες στην Τουρκία.

Σήμερα, οι τουρκικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη 127 υπόπτων για διασυνδέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα πριν από ένα χρόνο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Το Anadolu μετέδωσε ότι 115 από τους υπόπτους - ανάμεσά τους και επιχειρηματίες, μαίες και δημοσιογράφοι, έχουν μέχρι στιγμής τεθεί υπό κράτηση σε επιχειρήσεις στη βορειοδυτική επαρχία Τεκιρντάγκ, ενώ οι υπόλοιποι αναζητούνται από την αστυνομία.

Οι ύποπτοι θεωρείται ότι ήταν χρήστες του ByLock, μιας κωδικοποιημένης εφαρμογής μηνυμάτων που σύμφωνα με την κυβέρνηση χρησιμοποιήθηκε από το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα, μετέδωσε το Anadolu.

Ο Γκιουλέν αρνείται κάθε ανάμειξη.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν τους δρόμους σε ολόκληρη την Τουρκία το Σάββατο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016.
Στην Κωνσταντινούπολη, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους υποστηρικτές του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέκλυσαν τους δρόμους, κρατώντας τουρκικές σημαίες αλλά και φωτογραφίες των θυμάτων του αποτυχημένου πραξικοπήματος, και κατευθύνθηκαν προς τη γέφυρα του Βοσπόρου, εκεί που πριν από έναν χρόνο εκτυλίχθηκαν συγκλονιστικές σκηνές τη νύχτα της 15ης Ιουλίου.

Στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την υπόλοιπη Τουρκία, οι πολίτες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την πρώτη επέτειο από το αποτυχημένο πραξικόπημα όπου έχασαν την ζωή τους σχεδόν 250 άνθρωποι, ενώ ακολούθησε ένα πρωτοφανές στα χρονικά κύμα εκκαθαρίσεων εναντίον των φερόμενων υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που κατηγορεί η Άγκυρα ως «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, περισσότεροι από 100.000 απολύθηκαν.