Τρεις πρόεδροι και ο … Μπόνο στη Νίκαια για τον ένα χρόνο από την επίθεση

Τρεις πρόεδροι και ο … Μπόνο στη Νίκαια για τον ένα χρόνο από την επίθεση

Εμανουέλ Μακρόν, Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί μετέβησαν όλοι μαζί, με το προεδρικό αεροσκάφος στην πόλη για να παραστούν στις τελετές μνήμης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι δύο προκάτοχοί του, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Νικολά Σαρκοζί, μετέβησαν όλοι μαζί, με το προεδρικό αεροσκάφος, στη Νίκαια σήμερα το απόγευμα προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης της 14ης Ιουλίου 2016.

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει απαγορευτεί και σε ένδειξη σεβασμού, δεν θα υπάρξουν ούτε πυροτεχνήματα, ούτε κροτίδες ούτε κανονιοβολισμοί - πέρσι τέτοια μέρα ένα φορτηγό έπεσε πάνω σσε χιλιάδες κόσμου που γιόρταζε στη διάσημη Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, σκοτώνοντας 86 ανθρώπους. Την ευθύνη για την  επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρευρίσκεται ο διάσημος τραγουδιστής των U2, Μπόνο, ο οποίος ήταν στη Νίκαια την ημέρα της επίθεσης.

Η δημαρχία έχει οργανώσει εκδηλώσεις για τη σημερινή ημέρα. Άρχισαν ήδη από χθες το βράδυ με μια μεγάλη λειτουργία στον καθεδρικό ναό, παρουσία εκπροσώπων όλων των θρησκειών. Μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης έχει πεζοδρομηθεί, τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά και πολλοί αστυνομικοί με πολιτικά βρίσκονται ανάμεσα στο πλήθος.

Οι ανθοπώλες της Νίκαιας μοίρασαν λευκά τριαντάφυλλα στους περαστικούς ενώ χιλιάδες κόσμου υπογράφουν στις χρυσές βίβλους που έχουν τεθεί στη διάθεση του κοινού, πάνω σε τραπέζια μπροστά στη θάλασσα.

Το πλήθος, σοβαρό και σχεδόν βουβό, ανάμεσα στο οποίο υπάρχουν πάρα πολλοί επιζώντες της επίθεσης, τοποθετεί ένα προς ένα τα 12.000 μικρά μπλε-λευκά-κόκκινα τούβλα, στα χρώματα της γαλλικής σημαίας, που πρόκειται να σχηματίσουν ένα τεράστιο μήνυμα πάνω στο πεζοδρόμιο.

Καθένα φέρει τα ονόματα των 86 θυμάτων, καλλιγραφημένα σε μορφή καρδιάς. Καθώς προχωράει το πρωινό, το γαλλικό σύνθημα «Ελευθερία Ισότητα Αδελφοσύνη» εμφανίζεται με γιγάντια γράμματα, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον τόπο της σφαγής.