Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης… ήρθε για να μείνει στην Τουρκία

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης… ήρθε για να μείνει στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρωθυπουργός παρατείνει κατά τρεις μήνες τουλάχιστον την κατάσταση συναγερμού ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, αποκλείει τον τερματισμό της

Σε... μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης φαίνεται πως θα βρίσκεται η Τουρκία. Πριν από ένα χρόνο, τη νύχτα της 15ης Ιουλίου του 2016, σημειώθηκε στη χώρα αποτυχημένο πραξικόπημα ανατροπής του Ερντογάν. Έκτοτε η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που δίνει αυξημένα περιθώρια ενεργειών τόσο στον ίδιο τον Ερντογάν όσο και στις δυνάμεις ασφαλείας.
Σήμερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι θα προτείνει την επέκταση κατά ένα τρίμηνο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως μετέδωσε το CNN Turk.

Το σχόλιο αυτό έκανε ο Γιλντιρίμ στη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου στην πρωτεύουσα Άγκυρα ενόψει των εκδηλώσεων μνήμης για την πρώτη επέτειο από το αποτυχημένο πραξικόπημα αύριο Σάββατο.

Πριν από 2 μέρες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να τερματιστεί άμεσα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα, οι συλλήψεις συνεχίζονται αμείωτες στην Τουρκία. Την Τετάρτη , οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 14 υπαξιωματικούς του στρατού και εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 51 ανθρώπων, περιλαμβανομένων και 34 πρώην εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση TRT, τους οποίους θεωρούν ύποπτους για διασυνδέσεις με το πραξικόπημα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει θέμα άρσης του μέτρου έκτακτης ανάγκης με όλα αυτά που συμβαίνουν», είπε ο Ερντογάν. «Θα άρουμε το μέτρο έκτακτης ανάγκης μόνο όταν δεν θα χρειάζεται πλέον να μαχόμαστε κατά της τρομοκρατίας. Η άρση του μέτρου έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι δυνατή στο όχι τόσο μακρινό μέλλον».

Στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, 150.000 άνθρωποι έχουν αποπεμφθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον στρατό, τη δημόσια υπηρεσία και τον ιδιωτικό τομέα και περισσότεροι από 50.000 έχουν συλληφθεί για υποτιθέμενες σχέσεις με το πραξικόπημα.

Το μέτρο της έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον πρόεδρο και στο υπουργικό συμβούλιο να παρακάμπτουν το κοινοβούλιο στην έγκριση νέων νόμων και να περιορίζουν ή να αναστέλλουν δικαιώματα και ελευθερίες όποτε κρίνουν πως είναι απαραίτητο.

Οι επικριτές του λένε πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τα μέτρα για να συντρίψει τους διαφωνούντες, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως είναι απαραίτητα λόγω της σοβαρότητας των απειλών για την ασφάλεια που αντιμετωπίζει η Τουρκία.