Νέο νομικό χτύπημα ενάντια στο διάταγμα Τραμπ

Νέο νομικό χτύπημα ενάντια στο διάταγμα Τραμπ

«Οι παππούδες είναι η επιτομή του στενού οικογενειακού κύκλου»

Σε παππούδες και άλλοι συγγενείς ανθρώπων που ζουν τις ΗΠΑ δεν μπορεί να επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στη χώρα, όπως προβλέπει το διάταγμα Τραμπ, αποφάνθηκε δικαστής στη Χαβάη.

Η προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να «μπλοκάρει» μετανάστες και πρόσφυγες δέχεται ακόμα ένα νομικό χτύπημα, με την απόφαση του δικαστή Ντέρεκ Γουάτσον, σημειώνει το BBC. Ο δικαστής έκρινε πως η απαγόρευση εισόδου «χρησιμοποίησε» μια πολύ στενή ερμηνεία απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία εν μέρει επανέφερε την απαγόρευση για πρόσφυγες και έξι κυρίως μουσουλμανικές χώρες.

Η διοίκηση Τραμπ αποφάσισε πως η είσοδος στη χώρα απαγορεύεται σε παππούδες, εγγόνια, γαμπρούς και νύφες, θείους και θείες, ανίψια και ξαδέλφια.

Ο δικαστής Γουάτσον ωστόσο διαφώνησε. Έκρινε πως αυτοί οι περιορισμοί δεν μπορούν να τεθούν σε ισχύ και πως ο ορισμός του «στενού συγγενή» από την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά περιοριστικός.

«Για την ακρίβεια» τόνισε στην απόφασή του, «οι παππούδες είναι η επιτομή του στενού οικογενειακού κύκλου».

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πως η απαγόρευση αυτή είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των ΗΠΑ και την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων. Ωστόσο οι επικριτές του και οργανώσεις για την προστασία των προσφύγων κάνουν λόγο για διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων.

Η εν μέρει εφαρμογή του διατάγματος αποφασίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας με προσωρινή ισχύ, έως ότου, τον Οκτώβριο, βγει η οριστική απόφασή του.