Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη η μεγάλη «Πορεία της Δικαιοσύνης»

Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη η μεγάλη «Πορεία της Δικαιοσύνης»

Επί 25 μέρες περπατούσε από την Άγκυρα στην Κωνστανινούπολη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, στην κορύφωση μίας πορείας 25 ημερών που εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατά του «πογκρόμ» συλλήψεων και απολύσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Κραδαίνοντας τουρκικές σημαίες και πανό με τη λέξη «Δικαιοσύνη», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να μιλά, στο τέλος της «πορείας της δικαιοσύνης» που ξεκίνησε πριν από 25 μέρες από την Άγκυρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση του Ενίς Μπερμπέρογλου, μέλους του κόμματός του, με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Ο 68χρονος Κιλιτσντάρογλου, όπως αναφέρει το Reuters, περπατούσε περίπου 20 χιλιόμετρα τη μέρα, και στην αρχή δεν είχε μεγάλη υποστήριξη, καθώς πέντε μέρες μετά μόνο 1.000 περίπου άνθρωποι περπατούσαν μαζί του. Όμως καθώς οι μέρες περνούσαν ο κόσμος που τον ακολουθούσε ολοένα αυξανόταν, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίζουν την πορεία του.

Φτάνοντας στο σημείο συγκέντρωσης, ο Κιλιτσντάρογλου είπε στους διαδηλωτές ότι θα έμπαινε μόνος του στην τελική ευθεία, όμως χιλιάδες τον ακολούθησαν φωνάζοντας: «Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε επικρίνει τον Κιλιτσντάρογλου όταν ξεκίνησε τη διαμαρτυρία του, υποστηρίζοντας πως η δικαιοσύνη διεκδικείται στη Βουλή και όχι στους δρόμους, ενώ είχε παρομοιάσει τους διαδηλωτές με τους δράστες του αποτυχημένου πραξικοπήματος, απειλώντας με διώξεις. Ωστόσο, η πορεία τελικά πραγματοποιήθηκε χωρίς παρατράγουδα.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επικριτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η Τουρκία έχει κάνει μία επικίνδυνη στροφή προς τον αυταρχισμό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, με την κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε περίπου 50.000 συλλήψεις και 150.000 απολύσεις δημοσίων λειτουργών, μεταξύ αυτών καθηγητών, δικαστών και στρατιωτικών. Ο Μπερμπέρογλου ήταν ο πρώτος βουλευτής του κόμματος CHP του Κιλιτσντάρογλου που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης, στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής.