Τα επεισόδια στο Αμβούργο μέσα από τα (έκπληκτα) μάτια των προσφύγων

Τα επεισόδια στο Αμβούργο μέσα από τα (έκπληκτα) μάτια των προσφύγων

«Έχουν μία τόσο όμορφη χώρα και την καταστρέφουν»

Οι Άραβες πρόσφυγες που παρακολουθούσαν τα επεισόδια στους δρόμους του Αμβούργου, στο περιθώριο της συνόδου των G-20, δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους, θεωρώντας «τρελούς» τους διαδηλωτές που κατέστρεφαν τη φιλόξενη πόλη στην οποία ζουν και θαυμάζοντας την ψύχραιμη στάση της αστυνομίας.

«Αν κάποιοι το έκαναν αυτό στην Αίγυπτο θα τους πυροβολούσαν», δήλωσε στο Reuters ο Ιμπραΐμ Αλί, ένας 29χρονος Αιγύπτιος που ζει στο Αμβούργο από το 2011. «Το κράτος παρέχει τα πάντα: στέγη, προνόμια σε ανέργους και παιδεία. Κι όμως, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι χαρούμενοι. Δεν το καταλαβαίνω», πρόσθεσε.

«Είναι τρελοί, δεν πιστεύω στα μάτια μου», είπε ο 32χρονος Μοχάμαντ Χαλάμπι από τη Συρία, που έφτασε στη Γερμανία ως πρόσφυγας πριν από 18 μήνες. «Έχουν μία τόσο όμορφη χώρα και την καταστρέφουν».

Ο Χαλάμπι την ώρα των επεισοδίων έτρεξε προς την πλατεία όπου οι διαδηλωτές έβαζαν φωτιά σε οδοφράγματα και φωτογράφισε την αστυνομία που έκανε ρίψεις με κανόνια νερού. «Αυτό δεν είναι τίποτα, δε φοβάμαι», είπε, δείχνοντας φωτογραφίες της οικογένειάς του που ζει στην Τουρκία. «Να πέφτουν βόμβες στη γειτονιά σου, αυτό είναι τρομακτικό».

Και μπορεί ο Σύρος πρόσφυγας να μην ελπίζει και σε πολλά από τη συνάντηση της G-20 όσον αφορά στο προσφυγικό, όμως δεν μπορεί να κρατήσει και θυμό στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Χωρίς αυτήν δε θα ήμουν εδώ», τόνισε, αναφερόμενος στην απόφαση της Μέρκελ να υποδεχθεί η Γερμανία πρόσφυγες.