Φρούριο το Αμβούργο για την G20 – Φόβοι για εκτεταμένα επεισόδια

Φρούριο το Αμβούργο για την G20 – Φόβοι για εκτεταμένα επεισόδια

Οι διοργανωτές φοβούνται συγκρούσεις εξαιτίας της παρουσίας 7.000 με 8.000 ακροαριστερών

Το Αμβούργο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας,  ετοιμάζεται να υποδεχθεί το Σαββατοκύριακο τους αξιωματούχους της G20 για την ετήσια σύνοδό τους ενώ έχουν αρχίσει ήδη τα... παρατράγουδα.

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 5 πρόσωπα και επενέβη τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη στο Αμβούργο, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση, για να διαλύσει παράνομες συγκεντρώσεις ακτιβιστών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη διεξαγωγή της συνόδου της G20.

Τέσσερις αστυνομικοί καθώς και μια 50χρονη γυναίκα, η οποία δεν μετείχε στην ομάδα των ακτιβιστών, τραυματίστηκαν ελαφρά.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της τρομοκρατίας, οι τοπικές Αρχές δίνουν μεγάλη σημασία στα μέτρα ασφαλείας και θα αναπτύξουν περίπου 20.000 αστυνομικούς για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των παγκόσμιων ηγετών, στους χώρους όπου θα διεξαχθούν οι εργασίες.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου, θα χρησιμοποιηθούν επίσης χιλιάδες αστυνομικά οχήματα και κάποια ελικόπτερα.

Οι δυνάμεις θα περιπολούν στο αεροδρόμιο της πόλης, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, το λιμάνι της πόλης ακόμα και στον ποταμό Έλβα.

Επίσης έχει δημιουργηθεί ένα προσωρινό κέντρο κράτησης, χωρητικότητας 400 ατόμων. Παρόντες θα είναι επίσης δικαστές που θα αποφασίζουν αν θα θέτουν υπό προσωρινή κράτηση τους συλληφθέντες.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Αμβούργου Ραλφ Μάρτιν Μέγιερ παραδέχθηκε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση στην ιστορία του αστυνομικού σώματος της πόλης.

Τα βασικά θέματα της επικείμενης συνόδου στο Αμβούργο περιλαμβάνουν την προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, της παγκοσμιοποίησης, της πολυμέρειας, των θεμάτων της οικονομίας, του εμπορίου και της ψηφιακής πολιτικής, την υγειονομικής περίθαλψης και της εξάλειψης της φτώχειας στην Αφρική.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον αναμένεται να μονοπωλήσει το πρώτο αναγνωριστικό τετ α τετ Τραμπ - Πούτιν καθώς και η συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών διέρχονται κρίση τους τελευταίους μήνες.

Επί ποδός οι διαδηλωτές

Οι διοργανωτές αναμένουν περισσότερους από 100.000 διαδηλωτές και φοβούνται ότι θα σημειωθούν συγκρούσεις εξαιτίας κυρίως της παρουσίας 7.000 με 8.000 ακροαριστερών.

Από το σημείο που θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος της G20 στο Αμβούργο χρειάζονται μόλις 10 λεπτά με τα πόδια για να φτάσει κανείς στη βάση των διαδηλωτών, που έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να διαταράξουν το έργο των ηγετών στις 7 και 8 Ιουλίου.

«Ο καπιταλισμός θα πεθάνει, εσύ αποφασίζεις πότε», γράφει ένα πανό στην ταράτσα του Rote Flora (κόκκινο λουλούδι), ένα παλιό θέατρο που από το 1989 λειτουργεί ως κατάληψη.

Περίπου 30 διαδηλώσεις έχει ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα της συνόδου.

«Καλώς ήρθατε στην κόλαση», είναι το σύνθημα μίας από αυτές, που είναι προγραμματισμένη για τις 6 Ιουλίου από έναν από τους παλιούς ακτιβιστές του Rote Flora, τον Αντρέας Μπλέχσμιντ.

«Είναι ένα μαχητικό μήνυμα», παραδέχεται. «Όμως δείχνει επίσης ότι οι πολιτικές της G20 στον κόσμο ευθύνονται για φρικτές καταστάσεις, όπως ο λιμός, ο πόλεμος και η κλιματική καταστροφή», συνεχίζει.

Οι διαδηλωτές επιθυμούν να κλείσουν στους ηγέτες την είσοδο του συνεδριακού κέντρου όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος και «διατηρούν ανοικτό το ενδεχόμενο μιας μαχητικής αντίστασης» ενάντια στην αστυνομία, επεσήμανε ο Μπλέχσμιντ.