Γαλλία: Ανησυχούμε μαζί με τους Κινέζους φίλους μας

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τον Κιμ Γιονγκ Ουν " δικτάτορα" της Βόρειας Κορέας

Η κινεζική ηγεσία "ανησυχεί πολύ" για την ένταση που έχει δημιουργηθεί από την Πιονγκγιάνγκ στην κορεατική χερσόνησο, δήλωσε σήμερα στο Πεκίνο ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς.

"Υπάρχει μια υψηλή ένταση αυτή τη στιγμή, λόγω της Βόρειας Κορέας, στη χερσόνησο. Είμαστε πολύ ανήσυχοι. Και οι Κινέζοι φίλοι μας επίσης, όπως το συζητήσαμε", σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

"Οι Κινέζοι μας είπαν επίσης ότι καταβάλλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να μειωθεί η ένταση", πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου ο Φαμπιούς,  "κάτι που απαιτεί προφανώς μια αλλαγή στάσης από τον σημερινό δικτάτορα" της Βόρειας Κορέας.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας δήλωσε ακόμα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της τρέχουσας κρίσης στην Κορεατική χερσόνησο.

"Είπαμε ότι αν θα μπορούσε να συνεισφέρουμε σε κάτι —ακόμη και αν βρισκόμαστε σε απόσταση— στην αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης, προφανώς είμαστε διαθέσιμοι ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", σημείωσε ο Φαμπιούς.

"Υπάρχουν προκλήσεις που μερικές φορές παίρνουν άσχημη τροπή", προειδοποίησε αναφορικά με την πολεμοχαρή στάση του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε αν το Παρίσι υποστηρίζει την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, ο Φαμπιούς απάντησε: "Ναι, αν αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό".

Ο Φαμπιούς μετέβη στο Πεκίνο για να προετοιμάσει την επικείμενη επίσκεψη στην Κίνα του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Αύριο αναμέται στην κινεζική πρωτεύουσα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ο οποίος κάλεσε σήμερα τη Βόρεια Κορέα να μην πραγματοποιήσει οποιαδήποτε εκτόξευση πυραύλου, προειδοποιώντας την ότι θα διέπραττε "ένα τεράστιο λάθος", ενώ η Πιονγιάνγκ απειλεί πλέον την Ιαπωνία με πυρηνικό πλήγμα.