«Μην πληρώσετε λύτρα στους χάκερς» λένε οι αρχές στις εταιρείες

«Μην πληρώσετε λύτρα στους χάκερς» λένε οι αρχές στις εταιρείες

Και στη Γερμανία επιχειρήσεις έχουν πέσει θύματα της νέας παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης

«Μην πληρώσετε λύτρα στους χάκερς» είναι η έκκληση που απευθύνουν οι αρχές της Γερμανίας στις εταιρείες που έπεσαν θύματα της νέας παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης με κακόβουλο λογισμικό που έχει χακάρει και κλειδώσει υπολογιστές κάνοντας ολόκληρα πληροφοριακά συστήματα να καταρρεύσουν.

Μετά την Ουκρανία, Ρωσία, Δανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, και στη Γερμανία αναφέρθηκαν επιθέσεις. Στη Ρωσία και την Ουκρανία, το κακόβουλο λογισμικό Petrwrap, μια τροποποιημένη παραλλαγή του λυτρισμικού Petya που είχε πλήξει πέρσι πολλούς υπολογιστές, έπληξε τράπεζες, τη σοκολατοβιομηχανία Mars, την Nivea, τη χαλυβουργία Evraz και άλλες εταιρείες και κρατικές οντότητες. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, εκτός από τη Maersk, δέχτηκαν επίθεση ο βρετανικός διαφημιστικός κολοσσός WPP, το γαλλικό εργοστάσιο Σεν Γκομπέν και η θυγατρική του, Point P, στη βόρεια Γαλλία. Στη Γερμανία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό NDR, "δε λειτουργεί πλέον τίποτα" στην Beiersdorf, το εργοστάσιο που παράγει τα προϊόντα Nivea.

Ο ιός "εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, έχουν πληγεί πολλές χώρες", προειδοποίησε μέσω του Twitter ο Κόστιν Ράιου, ερευνητής στη ρωσική εταιρεία Kaspersky. Σύμφωνα με τον Ράιου, η Ουκρανία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και ακολουθούν η Ρωσία και, σε μικρότερο βαθμό, η Πολωνία και η Ιταλία.

Πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από πολλές εταιρείες που δέχτηκαν ταυτόχρονα επίθεση ανέφεραν ότι στην οθόνη των υπολογιστών εμφανιζόταν ένα μήνυμα με το οποίο οι χάκερ ζητούσαν να τους καταβληθούν λύτρα σε bitcoins, ύψους 300 δολαρίων.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας του κυβερνοχώρου BSI, κάλεσε όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί να ενημερώσουν τις αρχές, αλλά να μην δώσουν στους χάκερς τα λύτρα που τους απαιτούν.

Η BSI κάλεσε τις εταιρείες να αναφέρουν στις αρχές όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν με την ασφάλειά τους και να αρνηθούν να καταβάλουν λύτρα στους δράστες. Απηύθυνε επίσης και πάλι έκκληση στις εταιρείες να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τους κινδύνους και να επενδύσουν τώρα σε μέτρα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με τον Σένμπομ, μια ενημέρωση ασφαλείας που διαθέτει η Microsoft θα μπορούσε να αποτρέψει τη μόλυνση από ιούς σε πολλές περιπτώσεις. Φαίνεται όμως ότι ο Petya μάλλον επιτέθηκε και σε συστήματα που είχαν ενημερωθεί.
Η Γιουροπόλ, ο ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου, επιβεβαίωσε με ένα μήνυμα στο Twitter ότι είναι σε εξέλιξη μια επίθεση με λυτρισμικό ενώ το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους εταίρους του, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, για να λυθεί το πρόβλημα.