Πρωτιά Ράμα και πιθανή αυτοδυναμία δείχνει το exit poll στην Αλβανία

Πρωτιά Ράμα και πιθανή αυτοδυναμία δείχνει το exit poll στην Αλβανία

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποσπά ποσοστό μεταξύ 45% και 49%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα αναμένεται να είναι ο νικητής των εκλογών στην Αλβανία, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του να αποσπά ποσοστό μεταξύ 45% και 49%, σύμφωνα με exit poll της ιταλικής IPR Marketing.

Σύμφωνα με το exit poll, το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα εκτιμάται ότι θα αποσπάσει ποσοστό το πολύ 34%.

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί να έχει κερδίσει περισσότερες από 71 έδρες» στη Βουλή των 140 εδρών, όμως «αυτή είναι ακόμα μία άποψη, και όχι βεβαιότητα», δήλωσε ο αναλυτής Αντόνιο Νότο της IPR Marketing.

Πάντως, τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένονται απόψε και πιθανότατα θα δημοσιοποιηθούν τη Δευτέρα.

Αξιοσημείωτο είναι το πολύ υψηλό ποσοστό της αποχής, καθώς όπως ανακοινώθηκε το βράδυ από την εφορευτική επιτροπή, το ποσοστό της συμμετοχής ανήλθε στο 44%, το μικρότερο σε εκλογές στην μετά Χότζα Αλβανία.

Στις εκλογές έλαβαν μέρος συνολικά 18 κόμματα, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν, μεν, ένα προβάδισμα στους Σοσιαλιστές του Εντι Ράμα, όχι όμως και την αυτοδυναμία.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Αλβανία ξεκίνησε με χαμηλούς τους τόνους της αντιπαράθεσης. Όμως στη διαδρομή η ρητορική εκτροχιάστηκε από τα όρια του ήπιου πολιτικού λόγου, με τα τρία μεγαλύτερα κόμματα να ανταλλάσσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς, γύρω από θέματα διαφθοράς, εξαγοράς ψήφων, ακόμα και διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών.