Οι ΗΠΑ ζητούν να χαλαρώσει άμεσα ο αποκλεισμός του Κατάρ λόγω πολέμου

Οι ΗΠΑ ζητούν να χαλαρώσει άμεσα ο αποκλεισμός του Κατάρ λόγω πολέμου

Ο Ρεξ Τίλερσον καλεί τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες του Κόλπου

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον προέτρεψε σήμερα τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες του Κόλπου να χαλαρώσουν τον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει στο Κατάρ, επισημαίνοντας ότι προκαλεί απρόσμενες επιπτώσεις στον ανθρωπιστικό τομέα και επηρεάζει αρνητικά τον πόλεμο του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Προσμένουμε ότι αυτές οι χώρες θα λάβουν αμέσως μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και θα καταβάλουν προσπάθειες με καλή πίστη ώστε να επιλύσουν τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε μια σύντομη δήλωσή του σε δημοσιογράφους.

«Το Κατάρ κατέγραψε πρόοδο προκειμένου να περιορίσει την οικονομική στήριξη και να προχωρήσει στην απέλαση των τρομοκρατών από την χώρα, όμως πρέπει να κάνει περισσότερα και πρέπει να ενεργήσει ταχύτερα» σημείωσε επιπλέον ο Ρεξ Τίλερσον.

«Ο αποκλεισμός εμποδίζει τον στρατιωτικό σχεδιασμό»

Ο αποκλεισμός του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία κι άλλα κράτη του Κόλπου δεν επηρεάζει τις τρέχουσες επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αλλά «εμποδίζει» την ικανότητα σχεδιασμού επιχειρήσεων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, επισημαίνεται από το Πεντάγωνο.

«Την ώρα που οι τρέχουσες επιχειρήσεις από την αεροπορική βάση Αλ Ουντέιτ δεν έχουν διακοπεί ή περιοριστεί, η κατάσταση, όπως εξελίσσεται, εμποδίζει την ικανότητά μας να σχεδιάσουμε μακροχρόνιες στρατιωτικές επιχειρήσεις» έκρινε σήμερα ο πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις, εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, σε μια ανακοίνωση.

Στην Αεροπορική Βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ εδρεύουν περισσότεροι από 11.000 Αμερικανοί στρατιώτες και στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ. Αποτελεί σημαντική βάση στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Αμερικανός αξιωματικός δεν εξήγησε πώς ακριβώς η κατάσταση στο Κατάρ επηρέαζει τον σχεδιασμό μακροπρόθεσμων επιχειρήσεων.

Ο Ντέιβις τόνισε ότι το Κατάρ παραμένει κρίσιμης σημασίας για τις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Τραμπ: Το Κατάρ χρηματοδοτούσε την τρομοκρατία

Σε άλλο κλίμα πάντως, ήταν οι δηλώσεις του commander-in-chief! Κατηγορίες κατά του Κατάρ ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία εκτόξευσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

«Το Κατάρ, δυστυχώς, ιστορικά χρηματοδοτούσε την τρομοκρατία σε πολύ υψηλό επίπεδο» κατήγγειλε ο κ. Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.