Βρετανικές Εκλογές: Σοκ το Exit Poll για την Τερέζα Μέι

Βρετανικές Εκλογές: Σοκ το Exit Poll για την Τερέζα Μέι

Σε δύσκολη θέση οι Συντηρητικοί

Μόλις 314 έδρες δίνει το Exit Poll στους Συντηρητικούς στη Βρετανία, που φαίνεται πώς χάνουν την αυτοδυναμία. Με 266 έδρες οι Εργατικοί σημείωσαν σημαντικά κέρδη, ενώ διατηρούν και τη φιλοδοξία να ηγηθούν σε μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας ή ανοχής με τους Εθνικιστές της Σκωτίας και τους Φιλελεύθερους. Η οριακή αυτοδυναμία πάντως, είναι στις 326 έδρες.

Τα αποτελέσματα του exit poll

Σε σύνολο 650 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων:

Συντηρητικό Κόμμα (Κεντροδεξιά): 314 έδρες

Εργατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά): 266 έδρες

Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (Κεντροαριστερά): 34  έδρες

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Κέντρο): 14 έδρες

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η πρόβλεψη του exit poll , αν αποδειχθεί ακριβής, είναι «απολύτως καταστροφική για την Τερέζα Μάι και το Συντηρητικό Κόμμα».

Από τις γενικές εκλογές θα εκλεγούν 650 βουλευτές, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 46,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι, έναντι 46,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων το 2015.

Στο γεγονός πως κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την αυτοδυναμία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έδωσε το exit poll για τις βρετανικές εκλογές αλλά και στον όρο «hung parliament» στέκονται τα βρετανικά ΜΜΕ. Η Telegraph επισημαίνει πως «είναι εκπληκτικό το αποτέλεσμα και κρύβει σοβαρό κίνδυνο να χάσουν οι Συντηρητικοί την πλειοψηφία τους». Ενώ εξηγεί και τον όρο «hung parliament», που σημαίνει πως κανένα κόμμα δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τις απαιτούμενες έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.