Μετά τους Βρετανούς, στις κάλπες την Κυριακή οι Γάλλοι

Μετά τους Βρετανούς, στις κάλπες την Κυριακή οι Γάλλοι

Οι δημοσκοπήσεις φαίνονται να δίνουν ένα μεγάλο προβάδισμα στον σχηματισμό La Republique en Marche του προέδρου Μακρόν

Οι Γάλλοι ετοιμάζονται να εκλέξουν μια νέα Εθνοσυνέλευση, στην οποία το κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche μπορεί να θριαμβεύσει. Μετά τους Γάλλους του εξωτερικού που ψήφισαν στις 4 Ιουνίου και ένα μέρος των υπερπόντιων εδαφών που ψηφίζουν το Σάββατο, η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων στη Γαλλία καλείται στις κάλπες την Κυριακή.

Συνολικά 7.877 υποψήφιοι (το 2012 ήταν 67.541) διεκδικούν στον πρώτο γύρο 577 περιφέρειες. Για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξελέγη στις 7 Μαΐου εν μέρει επειδή οι ψηφοφόροι απέρριψαν το Εθνικό Μέτωπο, η πρόκληση είναι να δώσει στην κίνησή του, η οποία γεννήθηκε μόλις λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, την πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική πολιτική του.

Οι δημοσκοπήσεις φαίνονται να δίνουν ένα μεγάλο προβάδισμα στον σχηματισμό La Republique en Marche, απέναντι σε μια διαλυμένη αντιπολίτευση.

Η δεξιά έχει κατακερματιστεί μετά τον διορισμό στην πρωθυπουργία του Εντουάρ Φιλίπ, που προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει συρρικνωθεί, το Εθνικό Μέτωπο είναι ανίκανο να επιβεβαιώσει την άνοδο που κατέγραψε στις προεδρικές εκλογές, το ίδιο και η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Οι προβολές των εδρών, αν και πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός με τις προβλέψεις αυτές κυρίως λόγω της αποχής που μπορεί να είναι υψηλή, ενισχύουν αυτή την τάση: σκιαγραφούν, το βράδυ του δεύτερου γύρου της 18ης Ιουνίου, μια βουλή την οποία θα έχει κατακλύσει το κύμα En Marche!, που μπορεί να πλησιάσει, ακόμη και να ξεπεράσει τους 400 βουλευτές (η απόλυτη πλειοψηφία είναι στις 289 έδρες).

Η Republique en Marche, η οποία έχει συμμαχήσει με το MoDem, κατεβάζει περίπου 530 υποψηφίους.

Περίπου 225 απερχόμενοι βουλευτές, δηλαδή κοντά στο 40%, δεν θέτουν υποψηφιότητα, καθώς μερικοί επέλεξαν να διατηρήσουν το τοπικό αξίωμά τους.

Μεταξύ των υποψηφίων, ο μέσος όρος της ηλικίας των οποίων είναι τα 48 και μισό χρόνια, λίγο περισσότεροι από το 42% είναι γυναίκες. Ο μακρύς δρόμος προς την ισότητα των δύο φύλων αναμένεται να επιταχυνθεί φέτος, κυρίως υπό την επίδραση ενός νόμου του 2014 που διπλασιάζει τις οικονομικές κυρώσεις σε κόμματα των οποίων οι υποψήφιοι είναι γυναίκες σε ποσοστό κάτω του 50%.