Αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Κόζα Νόστρα;

Αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Κόζα Νόστρα;

O Tοτό Ριίνα ήταν φυγόδικος από το 1969 και συνελήφθη από τους καραμπινιέρους, στην Σικελία, το 1993

Διχασμένη είναι η Ιταλία από την πολύ μεγάλη πιθανότητα να αποφυλακιστεί σύντομα ο αρχινονός της μαφίας της Σικελίας - της περιβόητης Κόζα Νόστρα. Ο 'Αρειος Πάγος της χώρας τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας αναστολής, για λόγους υγείας, της ποινής στην οποία έχει καταδικασθεί ο 86χρονος Σαλβατόρε "Τοτό"  Ριίνα, σε δεκαεπτά φορές σε ισόβια.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, (μιας βαριάς μορφής καρδιακή πάθηση και επιθετικό όγκο στα νεφρά), τα οποία είναι ασυμβίβαστα με την παραμονή μέσα σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε ότι «το δικαίωμα σε αξιοπρεπή θάνατο θα πρέπει να εξασφαλισθεί σε κάθε κρατούμενο» αλλά ο εισαγγελέας κατά της μαφίας της πόλης Καταντζάρο, Νικόλα Γκρατέρι, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στην αποφυλάκιση του ηλικιωμένου αρχιμαφιόζου.

«Μια ενδεχόμενη απόφαση υπέρ της απελευθέρωσης του Τοτό Ριίνα θα αποτελούσε βαθύτατη αδικία, διότι γνωρίζω καλά περιπτώσεις πολλών νονών της μαφίας, οι οποίοι έπασχαν από καρκίνο και πέθαναν στην φυλακή», υπογράμμισε ο εισαγγελέας, ο οποίος εδώ και δεκαετίες μάχεται την τεράστια εξουσία της Κόζα Νόστρα.

Η οριστική απόφαση για τυχόν αποφυλάκιση του Ριίνα, πάντως - βάσει και των υποδείξεων του ιταλικού Αρείου Πάγου - θα πρέπει να ληφθεί από το αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο είναι εκείνο της πόλης Μπολόνια.

O Tοτό Ριίνα ήταν φυγόδικος από το 1969 και συνελήφθη από τους καραμπινιέρους, στην Σικελία, το 1993. Ως εντολοδότης σειράς δολοφονιών δικαστικών, αστυνομικών και πολιτικών έχει καταδικασθεί σε δεκαεπτά φορές σε ισόβια.