Ο Ερντογάν στηρίζει ανοικτά το Κατάρ και στέλνει 5.000 στρατιώτες

Ο Ερντογάν στηρίζει ανοικτά το Κατάρ και στέλνει 5.000 στρατιώτες

Η γρήγορη επίλυση της κρίσης αποτελεί προτεραιότητα για την Άγκυρα, που έχει οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα στη Ντόχα

Θορυβημένη είναι η Άγκυρα από τον διπλωματικό αποκλεισμό του Κατάρ και της αβέβαιης εξέλιξης της κρίσης, λόγω των ιδιαίτερων σχέσεων που διατηρεί με την Ντόχα, η οποία είναι ένας από τους βασικούς επενδυτές στην Τουρκία.

Χθες το βράδυ ο Ταγιπ Ερντογάν, στη διάρκεια δείπνου της νηστείας του Ραμαντάν, στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των ξένων χωρών μίλησε για «παιχνίδια»:

«Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξακριβώσει ποιός βρίσκεται πίσω από αυτό», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα αποφάσισε την αποστολή 5.000 στρατιωτών σε τουρκική βάση στο Κατάρ.

Η εγκατάσταση της τουρκικής στρατιωτικής βάσης, πέραν εκείνης των ΗΠΑ, στο Κατάρ, είχε αποφασιστεί πριν από τον αποκλεισμό και η αποστολή σταρτιωτών εκεί επισπεύτηκε σήμερα.

Επιπλέον, οι Τούρκοι εξαγωγείς είναι έτοιμοι να καλύψουν κάθε ζήτηση σε τρόφιμα και νερό στο Κατάρ, επιτρέποντας στο εμιράτο να αποσοβήσει πιθανές ελλείψεις, έπειτα από τον εμπορικό αποκλεισμό που του επέβαλαν την Δευτέρα η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υεμένη, η Αίγυπτος και οι Μαλδίβες.

Νωρίτερα σήμερα, κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ τόνισε στο Ρόιτερς ότι η Ντόχα συνομιλεί με το Ιράν και την Τουρκία για την διασφάλιση παροχών τροφίμων και νερού.

Εξαιτίας των ιδιαίτερων σχέσεων Άγκυρας – Κατάρ, η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες η κρίση να λυθεί το ταχύτερο δια της διπλωματικής οδού. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη επικοινωνήσει με πάνω από δέκα ηγέτες για την εξεύρεση λύσης, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Σε κάθε περίπτωση, η γρήγορη επίλυση του θέματος, αν αυτό είναι εφικτό, αποτελεί προτεραιότητα για την Άγκυρα που προσπαθεί να τηρεί κάποιες ισορροπίες χωρίς να θιγούν οικονομικά και πολιτικά της συμφέροντα.

Λεπτές ισορροπίες και με τη Σαουδική Αραβία

Από την άλλη, η Τουρκία συνεργάζεται σε πολλούς τομείς και με τη Σαουδική Αραβία. Εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχουν διαφωνίες που να μπορεί να θεωρηθούν πολύ σοβαρές μεταξύ του Ριάντ και της Άγκυρας. Είναι μάλιστα γνωστό ότι στην τελευταία επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην χώρα αυτή ετέθη το θέμα μιας στρατιωτικής συμμαχίας.

Αλλά η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι πριν από τη λήψη και την ανακοίνωση της απόφασης αποκλεισμού του Κατάρ, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν ενημέρωσε την Άγκυρα ούτε υπήρξε κάποια συζήτηση που να υπονοεί τις εξελίξεις.

Για ποιό λόγο αραγε δεν είχε ενημερωθεί η Άγκυρα;

Προφανώς διότι οι σχέσεις Τουρκίας – Κατάρ είναι πιο προχωρημένες σε σχέση με τις σχέσεις της Τουρκία με τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου.

Ούτε λόγος φυσικά για τους οικονομικούς δεσμούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι και τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς που βρισκόταν στην Τουρκία,μετά την συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, μετακόμισαν στο Κατάρ.

 

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...