Όλοι εναντίον Τραμπ για το Κλίμα

Όλοι εναντίον Τραμπ για το Κλίμα

Παγκόσμια κατακραυγή για μια από τις πιο ντροπιαστικές αποφάσεις των ΗΠΑ

Την παγκόσμια αποδοκιμασία προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αγνοώντας  τις επιστημονικές ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη εκτεταμένες καταστροφές και τις τις εκκλήσεις ανθρώπων από τον Ιλον Μασκ ως τον Πάπα.

Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση - οι οποίες πλέον πέρνουν τα ηνία - υποσχέθηκαν σήμερα να επιδείξουν ενότητα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε κοινό ανακοινωθέν,αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα δεσμεύονται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για το Κλίμα.

Η κοινή ανακοίνωση, η πρώτη μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ, τις δεσμεύει να μειώσουν τα ορυκτά καύσιμα, αναπτύσσοντας περισσότερη πράσινη τεχνολογία και συμβάλλοντας στο να συγκεντρωθούν 100 δισεκ. ευρώ το χρόνο έως το 2020 για να βοηθηθούν οι φτωχότερες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε» τη μάχη κατά της υπερθέρμανσης, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρeς, καλώντας όλες τις χώρες να «παραμείνουν δεσμευμένες» στη συμφωνία του Παρισιού καθώς «εκείνοι που θα στηριχτούν στις συμφωνίες του Παρισιού, στην πράσινη οικονομία θα είναι εκείνοι που θα έχουν κυρίαρχο ρόλο στην οικονομία του 21ου αιώνα».

Η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως είναι «πιο αποφασισμένη από ποτέ» να δράσει για το κλίμα μετά την απόφαση που ανακοίνωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι οι ΗΠΑ διακόπτουν την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της συνθήκης και θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, καθώς η συμφωνία του Παρισιού φέρνει σε μειονεκτική θέση τη χώρα του προς όφελος άλλων χωρών.

Μετά την ανακοίνωση, Καναδάς, Ευρώπη, Κίνα και Ιαπωνία έσπευσαν να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε αυτή την κίνηση ενώ ακόμα και διευθυντικά στελέχη εταιριών εγκατέλειψαν  το προεδρικό συμβούλιο επιχειρηματικότητας που έχει συγκροτήσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μαλιστα, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ δεσμεύθηκε να προσφέρει 15 εκατομμύρια δολάρια (13,4 εκατ. ευρώ) για να υποστηρίξει τις ενέργειες του ΟΗΕ κατά της κλιματικής αλλαγής. «Οι Αμερικανοί δεν αποσύρονται από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα», σύμφωνα με τον Μπλούμπεργκ.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις αντιδράσεις: Παγκόσμια κατακραυγή για μια από τις πιο ντροπιαστικές αποφάσεις των ΗΠΑ

Επιπλέον, η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη, η Ουάσινγκτον και άλλες Πολιτείες δήλωσαν έτοιμες να συνεχίσουν τη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και παραμένουν δεσμευμένες στη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, παρά την απόφαση Τραμπ.

«Ήταν μια αψυχολόγητη πράξη επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο διοξείδιο του άνθρακα που δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα και καίει τον πλανήτη. Η αποχώρησή μας από τη συμφωνία αποτελεί μια βαθύτατα εγωιστική πράξη, γράφει η Τζιλ Εϊμπραμσον στον Guardian.