Τι απαντά η ΕΕ στον Ερντογάν που νιώθει «ζητιάνος της ΕΕ»

Τι απαντά η ΕΕ στον Ερντογάν που νιώθει «ζητιάνος της ΕΕ»

Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Τουσκ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Γιούνκερ

Η ΕΕ θέλει «να συνεχίσει να συνεργάζεται» με την Τουρκία, και αυτό παρά τις εντάσεις στις σχέσεις των Βρυξελλών με την Άγκυρα. Αυτή ήταν η απάντηση των επικεφαλής της ΕΕ στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε ζητήσει η χώρα του να μην αντιμετωπίζεται σαν ένας «ζητιάνος στην πόρτα της Ευρώπης».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχαν συνάντηση με τον Ερντογάν, με κύριο θέμα στην ατζέντα τις ισχυρές εντάσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα.

«Η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται. Σημαντικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν λεπτομερώς σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά της Άγκυρας, ανακοινώθηκε ότι στη συνάντηση δόθηκε έμφαση στην ανάγκη να υλοποιηθεί πλήρως η μεταναστευτική συμφωνία του 2016. Η Τουρκία συμφώνησε τον Μάρτιο του 2016 να βοηθήσει ώστε να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και σε αντάλλαγμα οι Βρυξέλλες θα καταργούσαν την βίζα για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν ευρωπαϊκές χώρες. Όμως η ΕΕ ζητά πρώτα από την Άγκυρα να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της.

Σε ξεχωριστή συνάντηση που είχε ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, υποσχέθηκε, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, να εξετάσει «γρήγορα» την περίπτωση του Γάλλου φωτοειδησεογράφου Ματιάς Ντεπαρντόν ο οποίος κρατείται εδώ και δύο εβδομάδες σε τουρκικές φυλακές. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν εξάλλου να ενισχύσουν τις εμπορικές σχέσεις τους και να εργαστούν για να βελτιώσουν τους διπλωματικούς δεσμούς της Άγκυρας με την ΕΕ.