Νέα ένταση στις Σινο-ιαπωνικές σχέσεις

Νέο θερμό επεισόδιο σημειώθηκε στο αρχιπέλαγος Σενκάκου. Κινέζικη φρεγάτα "κλείδωσε" στο ραντάρ ιαπωνικό αντιτορπιλικό, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Τόκιου

Πλοίο του κινεζικού πολεμικού ναυτικού που περιπολούσε κοντά στα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου, "κλείδωσε" στο ραντάρ ιαπωνικό αντιτορπιλικό, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή με ανάλογη αποστολή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας , το κινέζικο πλοίο κατηύθυνε το ραντάρ προς τους Ιάπωνες, σε μία διαδικασία που συνήθως προηγείται λίγο πριν τη βολή.

Παρά την έντονη αντίδραση και την διαμαρτυρία των Ιαπωνικών αρχών, το πολεμικό ναυτικό της Ιαπωνίας επέδειξε αυτοσυγκράτηση και δεν επιχείρησε αντίποινα.

Ιάπωνες αξιωματούχοι ωστόσο δήλωσαν ότι η κατεύθυνση του ραντάρ για στόχευση σε πολεμικό πλοίο ξένου κράτους , αποτελεί πολύ σπάνια και άκρως ριψοκίνδυνη ενέργεια, που μπορεί να προκαλέσει άμεση επίθεση.

Το Πεκίνο στέλνει τακτικά πλοία και τελευταία και αεροσκάφη γύρω από το αρχιπέλαγος, ειδικά μετά από τον Σεπτέμβριο, όταν το Τόκιο εθνικοποίησε τρία από τα πέντε νησιά που απαρτίζουν τη νησιωτική συστοιχία. Η διαμάχη ανάμεσα στο Πεκίνο και το Τόκιο με εκατέρωθεν απειλές κλιμακώθηκε αμέσως μετά την εθνικοποίηση.