Στις «φλόγες» η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ έπληξε εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων στο Ισφαχάν του Ιράν

Στις «φλόγες» η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ έπληξε εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων στο Ισφαχάν του Ιράν

«Το Ιράν δεν θέλει η σύγκρουση με το Ισραήλ να επεκταθεί, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ έπληξαν μία εγκατάσταση παραγωγής όπλων στο Ισφαχάν του Ιράν, ανέφερε σήμερα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος εκπρόσωπος δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονικό πλαίσιο της επίθεσης. Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο ειδήσεων Nexta, επλήγη εργοστάσιο παραγωγής των drone «Shahed». Την ίδια ώρα, οι αερολιμενικές αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν, ότι ο εναέριος χώρος της χώρας θα παραμείνει κλειστός σήμερα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. «Ο ισραηλινός εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός, το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν (κοντά στο Τελ Αβίβ) εξακολουθεί να είναι κλειστό για τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις», διευκρίνισαν οι αρχές σε ανακοίνωσή τους.

«Ανακοίνωση όσον αφορά το εκ νέου άνοιγμά του θα γίνει τουλάχιστον 6 ώρες πριν» να ξανανοίξει, προστίθεται στην ανακοίνωση. «Ωστόσο αυτό ενδέχεται να πάρει χρόνο, λόγω της κατάστασης», επισημαίνεται. Το ισραηλινό υπουργείο Μεταφορών αιτιολόγησε την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι οφείλεται «στην κατάσταση της ασφάλειας». Τα χερσαία μεθοριακά σημεία διέλευσης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ιορδανία ή την Αίγυπτο παραμένουν ανοιχτά, σύμφωνα με τις αρχές.

«Το να σύρεται η σύγκρουση στον Περσικό Κόλπο είναι στρατηγικό λάθος»

«Το Ιράν δεν θέλει η σύγκρουση με το Ισραήλ να επεκταθεί σε γειτονικές χώρες, εκτός αν εξαναγκαστεί», δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, προσθέτοντας ότι η απάντησή του στηρίχθηκε στην αυτοάμυνα. «Η Τεχεράνη απαντά σε ξένη επίθεση και αν αυτή η επίθεση σταματήσει, η ιρανική αντίδραση θα σταματήσει επίσης», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

Επίσης σημείωσε, ότι τα ισραηλινά πλήγματα στο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars που μοιράζεται το Ιράν με το Κατάρ, συνιστούν «κατάφωρη επίθεση και πολύ επικίνδυνη ενέργεια». «Το να σύρεται η σύγκρουση στον Περσικό Κόλπο, είναι στρατηγικό λάθος και ο σκοπός αυτού είναι να συρθεί ο πόλεμος πέραν της ιρανικής επικράτειας», σημείωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Αραγτσί κατηγόρησε παράλληλα το Ισραήλ, ότι επιδιώκει να σαμποτάρει τις εν εξελίξει συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, οι οποίες θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον ίδιο, να ανοίξουν το δρόμο για μια συμφωνία. Η Τεχεράνη αναμενόταν να παρουσιάσει πρόταση σήμερα στη διάρκεια ενός έκτου κύκλου συνομιλιών, οι οποίες ματαιώθηκαν μετά την πρόσφατη κλιμάκωση.

«Είναι απολύτως σαφές ότι το ισραηλινό καθεστώς δεν θέλει καμία συμφωνία για το πυρηνικό ζήτημα. Δεν θέλει διαπραγματεύσεις (...)», σημείωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις που έκανε σε ξένους διπλωμάτες, τονίζοντας ότι η επίθεση που εξαπέλυσε την Παρασκευή το Ισραήλ στο Ιράν συνιστά «απόπειρα υπονόμευσης της διπλωματίας και εκτροχιασμού των διαπραγματεύσεων».

Ο Αραγτσί πρόσθεσε, ότι το Ιράν παραμένει ανοιχτό σε μια συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα που θα εγγυάται ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά απέρριψε την πιθανότητα η χώρα του να απαρνηθεί τα «πυρηνικά (της) δικαιώματα». «Είμαστε έτοιμοι να συνάψουμε οποιαδήποτε συμφωνία αποσκοπεί να εγγυάται, ότι το Ιράν δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», είπε, αλλά η Τεχεράνη δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία που «θα στερεί το Ιράν από τα πυρηνικά του δικαιώματα». «Η ισραηλινή επίθεση δεν θα είχε συμβεί ποτέ χωρίς το πράσινο φως και την υποστήριξη των ΗΠΑ», υπογράμμισε επίσης ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Η Τεχεράνη δεν πιστεύει τις αμερικανικές δηλώσεις ότι η Ουάσινγκτον δεν έλαβε καθόλου μέρος στις πρόσφατες επιθέσεις, πρόσθεσε, τονίζοντας πως η χώρα του διαθέτει «αδιάσειστα στοιχεία» για υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων στα πλήγματα του Ισραήλ κατά της ιρανικής επικράτειας. «Διαθέτουμε αδιάσειστα στοιχεία για υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων και των βάσεων στην περιοχή στις επιθέσεις των δυνάμεων του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο Αραγτσί στους ξένους διπλωμάτες σε συνάντηση που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. «Είναι απαραίτητο για τις ΗΠΑ να καταδικάσουν τα ισραηλινά πλήγματα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις αν θέλουν να αποδείξουν την καλή τους θέληση», σημείωσε επίσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επαναβεβαίωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον "δεν είχε καμία σχέση» με τις ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν. Ο Αραγτσί κατηγόρησε εξάλλου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αδιαφορία. Η ισραηλινή επίθεση «έγινε δεκτή με αδιαφορία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», σημείωσε και πρόσθεσε πως οι δυτικές κυβερνήσεις «καταδίκασαν το Ιράν αντί για το Ισραήλ, ενώ αυτό ήταν το επιτιθέμενο μέρος».

Το Ιράν ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο ατόμων, που κατηγορούνται ότι είναι μέλη της Ισραηλινής Υπηρεσίας Πληροφορικών και Ειδικών Επιχειρήσεων (Μοσάντ). Η σύλληψη έγινε στην επαρχία Αλμπόρζ, όταν οι συλληφθέντες προετοίμαζαν εκρηκτικά και ηλεκτρονικές συσκευές, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.