Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 50.000 στρατιώτες κοντά στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι

Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 50.000 στρατιώτες κοντά στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι

Σχεδόν 300 ουκρανικά drones ανακοίνωσε πως αναχαίτισε η Ρωσία

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 50.000 στρατιώτες κοντά στην περιφέρεια Σούμι της Ουκρανίας, που συνορεύει με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ωστόσο ότι το Κίεβο έχει λάβει μέτρα για να αποτρέψει τη Μόσχα από το να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εκεί.

Επιπλέον, πρότεινε μια τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, ενώ παράλληλα κάλεσε την Ουάσινγκτον να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Είμαστε έτοιμοι για ένα σχήμα Τραμπ-Πούτιν-εγώ», δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος. «Εάν ο Πούτιν δεν αισθάνεται άνετα με μια διμερή συνάντηση ή αν όλοι θέλουν μια τριμερή συνάντηση, δεν με πειράζει. Είμαι έτοιμος για οποιαδήποτε μορφή», διευκρίνισε.

«Αναμένουμε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες», ειδικά κατά του ρωσικού «ενεργειακού τομέα και του τραπεζικού συστήματος», καθώς η Μόσχα δεν έχει ακόμη αποδεχτεί την πρόταση για κατάπαυση του πυρός, συνέχισε ο Ζελένσκι.

Το Σούμι βρίσκεται απέναντι από τα σύνορα με την περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, όπου η Ουκρανία είχε προηγουμένως καταλάβει και κρατούσε έδαφός της, πριν εκδιωχθεί σχεδόν πλήρως τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη Μόσχα, παρότι το Κίεβο δηλώνει ότι εξακολουθεί να κατέχει ορισμένες περιοχές εκεί.

«Οι μεγαλύτερες και ισχυρότερες δυνάμεις τους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μέτωπο του Κουρσκ. Για να εκδιώξουν τα στρατεύματά μας από την περιφέρεια του Κουρσκ και να προετοιμάσουν επιθετικές ενέργειες εναντίον του Σούμι», δήλωσε ο Ζελένσκι χθες Τρίτη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υπό εμπάργκο μέχρι σήμερα το πρωί.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι θέλει μια «ουδέτερη ζώνη» κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας με την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι είπε ότι πιστεύει πως η Ρωσία επιθυμεί μια ουδέτερη ζώνη περίπου 10 χιλιομέτρων.

Η Ρωσία κατέλαβε πρόσφατα τουλάχιστον τέσσερα παραμεθόρια χωριά στην περιοχή και προελαύνει με αργούς ρυθμούς τις τελευταίες εβδομάδες σε τμήματα της πρώτης γραμμής στην ανατολική Ουκρανία κοντά στην πόλη Κοστιαντίνιβκα.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ρώσοι έχουν απωθηθεί σε αυτήν την περιοχή κατά 4 χιλιόμετρα σε διάστημα δύο ημερών.

Οι στρατιωτικές ενισχύσεις από τη Μόσχα θα σταλούν στην περιοχή καθώς η Ρωσία φαίνεται ότι προετοιμάζει σχέδιο επίθεσης στην Ουκρανία για το καλοκαίρι, ενώ το Κίεβο αναμένει να καταθέσει η Μόσχα μνημόνιο με τους όρους που θέτει για να προχωρήσει σε συνομιλίες για εκεχειρία.

Το Κίεβο δεν έχει λάβει ακόμη από τη Μόσχα αυτό το μνημόνιο, δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Θα διαβάσουμε τις προτάσεις τους και σίγουρα θα απαντήσουμε σε αυτές» μόλις παραληφθούν, είπε ο ίδιος χθες Τρίτη. Νωρίτερα, η ρωσική διπλωματία διεμήνυσε ότι θα διαβιβάσει αυτό το έγγραφο στο Κίεβο μόλις οριστικοποιηθεί η ανταλλαγή κρατουμένων μεγάλης κλίμακας που συμφωνήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αντάλλαξαν από 1.000 αιχμαλώτους η καθεμία έπειτα από συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, η οποία δεν κατέληξε σε κατάπαυση του πυρός που επεδίωξαν η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θεωρεί την Τουρκία, το Βατικανό και την Ελβετία ως τους πιο ρεαλιστικούς τόπους για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Πρόσθεσε εξάλλου ότι ενδιαφέρον για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση συνομιλιών έχει επίσης εκφράσει η Μάλτα καθώς και μη κατονομαζόμενα αφρικανικά έθνη.

Ωστόσο, το Reuters μετέδωσε προηγουμένως ότι η Μόσχα δεν βλέπει το Βατικανό ως σοβαρό τόπο συνομιλιών.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα παραστεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής της G7, αφού προσκλήθηκε από τον Καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ, η χώρα του οποίου έχει επί του παρόντος την εναλλασσόμενη προεδρία του μπλοκ και πρόσθεσε ότι πιθανότατα θα συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Μιλώντας για την εγχώρια παραγωγή όπλων της Ουκρανίας, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει 30 δισεκατομμύρια δολάρια ώστε να χρηματοδοτήσει πλήρως τη διαθέσιμη δυναμικότητα του ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα.

Η Ρωσία αναχαίτισε σχεδόν 300 ουκρανικά drones τη νύχτα

Την αναχαίτιση σχεδόν 300 ουκρανικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) κατά τη διάρκεια της νύχτας ανακοίνωσε σήμερα η Ρωσία. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στη χώρα από τότε που οι δυνάμεις της εισέβαλαν στη γειτονική της Ουκρανία. Στο στόχαστρο της επίθεσης ήταν κυρίως η Μόσχα ενώ διαταράχθηκε η λειτουργία πολλών αεροδρομίων.

Μετά τους άνευ προηγουμένου ρωσικούς βομβαρδισμούς που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες η Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ότι τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας «κατέστρεψαν και αναχαίτισαν 296 ουκρανικά drones» μεταξύ 21:00 και 07:00 ώρα Ρωσίας (και ώρα Ελλάδος).

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε σε σειρά αναρτήσεών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι 39 drones που κατευθύνονταν προς την πρωτεύουσα καταρρίφθηκαν.

Ο Αντρέι Βορομπιόφ, ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Μόσχας, η οποία περιβάλλει τη ρωσική πρωτεύουσα αλλά δεν την περιλαμβάνει, ανακοίνωσε παράλληλα ότι 42 drones που κατευθύνονταν προς τη μητρόπολη καταρρίφθηκαν στη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τρία σπίτια υπέστησαν ζημιές στο χωριό Τροϊτσκόγε, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων νότια της Μόσχας. «Το σημαντικότερο είναι ότι κανένας δεν τραυματίστηκε», υπογράμμισε ο Βορομπιόφ στο Telegram.

Πρόσφατα εντατικοποιήθηκαν οι ουκρανικές επιθέσεις προς τη Μόσχα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία και η οποία είχε σπανίως τεθεί στο στόχαστρο από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στη γειτονική τους χώρα, πριν από πάνω από τρία χρόνια.

Όπως συμβαίνει συχνά τις τελευταίες ημέρες, η λειτουργία τεσσάρων αεροδρομίων της ρωσικής πρωτεύουσας –Σερεμέτιεβο, Βνούκοβο, Ντομοντέντοβο και Τζουκόφσκι– ανεστάλη για αρκετές ώρες τη νύχτα, ανακοίνωσε η υπηρεσία ρύθμισης εναέριων μεταφορών Rosaviatsia.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έχει τεθεί στο στόχαστρο μαζικών ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων από το Σάββατο, ανακοινώνοντας κυρίως τον θάνατο 13 ανθρώπων την Κυριακή.

Τη νύχτα που πέρασε ο κυβερνήτης της μεθοριακής περιφέρειας του Χαρκόβου Όλεγκ Σινεχούμποφ γνωστοποίησε ότι 8 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι 4 ετών σε επίθεση ρωσικών drones.

Στην κεντρική Ουκρανία, στην περιφέρεια Κιροβοχράντ, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση της Ρωσίας σε βιομηχανική επιχείρηση στην πόλη Σβιτλοβόντσκ, ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης της Αντρίι Ραϊκόβιτς.

Η πυρκαγιά που προκλήθηκε από την επίθεση τέθηκε υπό έλεγχο, πρόσθεσε ο Ραϊκόβιτς σε ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, διευκρινίζοντας ότι 76 ιδιωτικές κατοικίες και μια εννιαώροφη πολυκατοικία υπέστησαν επίσης ζημιές από την επίθεση.

Λόγω της επίθεσης 1.400 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, διευκρίνισε επίσης σε ανάρτηση που έκανε αργότερα.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την είδηση αυτή. Προς το παρόν η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τα πλήγματά τους στην Ουκρανία έγιναν «σε απάντηση» σε ουκρανικές επιθέσεις με drones που έχουν προκαλέσει θύματα μεταξύ των Ρώσων αμάχων.

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν 88 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και 5 βαλλιστικούς πυραύλους σε επίθεσή τους στη διάρκεια της νύχτας στην Ουκρανία.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διευκρίνισαν ότι οι μονάδες τους αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν 34 drones, ενώ άλλα 37 χάθηκαν από τα ραντάρ μετά τη χρήση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου ή ήταν drones προσομοίωσης που δεν έφεραν κεφαλές.