Βαθαίνει η κόντρα του εκπαιδευτικού ιδρύματος με την κυβέρνηση των ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει το δικαίωμα υποδοχής ξένων φοιτητών στο υψηλού κύρους ιδιωτικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στερώντας ένα σημαντικό μέσο προβολής από το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα εναντίον του οποίου η αμερικανική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση.
Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, το πανεπιστήμιο έχει φέτος περίπου 6.700 "ξένους φοιτητές", δηλαδή το 27% του συνόλου.
"Η πιστοποίηση του προγράμματος SEVIS (Φοιτητές και Ανταλλαγές Επισκεπτών) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αναστέλλεται με άμεση ισχύ", έγραψε η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ σε επιστολή προς το πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα αυτό είναι το κύριο σύστημα μέσω του οποίου οι ξένοι φοιτητές επιτρέπεται να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με την υπουργό, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι το Χάρβαρντ απαγορεύεται να δέχεται φοιτητές που έχουν θεώρηση διαβατηρίου F (φοιτητή) ή J (για επιμορφωτικό πρόγραμμα) για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, μια εν δυνάμει μεγάλη απώλεια για το Χάρβαρντ.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εξαπολύσει εδώ και μήνες μεγάλη επίθεση κατά της ανώτατης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, κατηγορώντας τα μεγαλύτερα ιδιωτικά πανεπιστήμια ότι επιτρέπουν να ευημερεί στους χώρους τους ο αντισημιτισμός και ότι δεν προστάτεψαν επαρκώς τους εβραίους φοιτητές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.
Το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων κατηγορεί γενικότερα τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια ότι προωθούν τις αριστερές ιδέες που κρίνονται υπερβολικά προοδευτικές.
Οι ενώσεις προστασίας των ατομικών ελευθεριών βλέπουν σε αυτό μια επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης και μια προσπάθεια φίμωσης οποιασδήποτε κριτικής κατά του Ισραήλ.
Στην επιστολή της που δόθηκε στη δημοσιότητα, η υπουργός κατηγορεί το Χάρβαρντ για την άρνησή του να διαβιβάσει πληροφορίες στην κυβέρνηση, "διαιωνίζοντας παράλληλα ένα επικίνδυνο περιβάλλον στην πανεπιστημιούπολη, εχθρικό στους εβραίους φοιτητές, ενθαρρύνοντας τη συμπάθεια υπέρ της Χαμάς και εφαρμόζοντας ρατσιστικές πολιτικές 'διαφορετικότητας, ισότητας και συμπερίληψης'".
Αντιθέτως, αυτές οι πολιτικές της διαφορετικότητας δικαιολογούνται από τους υποστηρικτές τους ως ένα μέσο διόρθωσης των ιστορικών ανισοτήτων στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Στην αντιπαράθεσή της με το Χάρβαρντ, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει επιδοτήσεις άνω των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πανεπιστήμιο που βρίσκεται κοντά στη Βοστόνη, στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.