Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της πόλης για πρώτη φορά από το 2016
Οι τζιχαντιστές και οι συμμαχικές τους ομάδες έχουν καταλάβει «το μεγαλύτερο μέρος» του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, μετά την αιφνιδιαστική τους επιχείρηση εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Εξάλλου, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, η ρωσική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε τις πρώτες επιδρομές της στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, από το 2016.
«Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) και οι συμμαχικές της ομάδες ανταρτών έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, κυβερνητικά κτήρια και φυλακές», διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο.
Ο απολογισμός της επίθεσης που ξεκίνησε την Τετάρτη ανέρχεται σε 311 νεκρούς – 183 μαχητές της HTS και των συμμάχων της, 100 στρατιώτες και μέλη φιλοκυβερνητικών ομάδων και 28 άμαχοι--, πρόσθεσε η ΜΚΟ.
Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό φοιτητικής εστίας στο Χαλέπι από τους τζιχαντιστές.
Το Συριακό Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι «ο κυβερνήτης του Χαλεπιού και οι διοικητές της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν απομακρυνθεί από το κέντρο της πόλης».
Τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας σημειώθηκαν την ώρα που «έφταναν σημαντικές στρατιωτικές ενισχύσεις» στην περιοχή, επεσήμανε η ίδια πηγή.
Οι τζιχαντιστές και οι σύμμαχοί τους εισήλθαν χθες Παρασκευή στο Χαλέπι έπειτα από μια αιφνιδιαστική επίθεση η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη και έβαλε τέλος σε χρόνια σχετικής ηρεμίας στη βορειοδυτική Συρία, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου που ξέσπασε στη χώρα το 2011 η HTS, στην οποία κυριαρχεί ο πρώην βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία, έθεσε υπό τον έλεγχό της τεράστιες περιοχές στην επαρχία Ιντλίμπ και κομμάτια των γειτονικών επαρχιών του Χαλεπιού, της Χάμα και της Λαττάκειας.
Το συριακό καθεστώς ανέκτησε το 2015 τον έλεγχο μεγάλου μέρους της χώρας με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν.
Εκεχειρία, που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και της Άγκυρας έπειτα από επιχείρηση του καθεστώτος τον Μάρτιο του 2020, επέτρεψε να επικρατήσει εύθραυστη ηρεμία στη βορειοδυτική Συρία.