Τσέχος πρωθυπουργός: «Η Ρωσία ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από την εμπρηστική επίθεση σε αστικά λεωφορεία»

Τσέχος πρωθυπουργός: «Η Ρωσία ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από την εμπρηστική επίθεση σε αστικά λεωφορεία»

«Αποτελεί μέρος ενός υβριδικού πολέμου που διεξάγεται εναντίον μας», είπε ο Φιάλα

«Η Ρωσία ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από την εμπρηστική επίθεση σε αστικά λεωφορεία στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε σήμερα ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε το Σάββατο έναν 26χρονο άνδρα σε σχέση με την αποτυχημένη προσπάθεια εμπρησμού και του απήγγειλε κατηγορίες για τρομοκρατία.

«Υπάρχουν υποψίες ότι η επίθεση οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε πιθανότατα από τη Ρωσία», δήλωσε ο Φιάλα σε συνέντευξη Τύπου.

«Αποτελεί μέρος ενός υβριδικού πολέμου που διεξάγεται εναντίον μας από τη Ρωσία, από τον οποίο πρέπει να αμυνθούμε και τον οποίο πρέπει να σταματήσουμε. Η Ρωσία προσπαθεί επανειλημμένα να σπείρει αναταραχή, να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος μας».

Η ρωσική πρεσβεία στην Πράγα δεν προέβη άμεσα σε κανένα σχόλιο.

Η Τσεχική Δημοκρατία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ισχυρός υποστηρικτής της Ουκρανίας στον αγώνα της απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Η αστυνομία είχε δηλώσει ότι ο συλληφθείς ήταν ισπανόφωνος άνδρας από τη Νότια Αμερική. Ανέφερε ότι βρισκόταν στην Τσεχική Δημοκρατία για πέντε ημέρες προτού αποπειραθεί να πυρπολήσει αστικά λεωφορεία το βράδυ της Τετάρτης. Δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας το σχέδιό του λόγω της εγρήγορσης του προσωπικού στο αμαξοστάσιο της Πράγας, δήλωσε η αστυνομία, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η Πολωνία, ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, μεταξύ άλλων με δολιοφθορές και εμπρησμούς, λόγω του ρόλου της στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη γειτονική της Ουκρανία. Η Μόσχα έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς.

Τον περασμένο μήνα, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν Πολωνό και δύο Λευκορώσους πολίτες ως υπόπτους για εμπρησμό σε εγκαταστάσεις σε διάφορες τοποθεσίες της χώρας. Άλλοι επίσης συνελήφθησαν για ενέργειες δολιοφθοράς οι οποίες, όπως ανέφεραν Πολωνοί αξιωματούχοι, πραγματοποιήθηκαν με εντολές των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Η Τσεχική Δημοκρατία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για πρόκληση μιας σειράς ανεξήγητων εκρήξεων σε μια αποθήκη πυρομαχικών το 2014, απελαύνοντας δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες αφότου είδαν το φως της δημοσιότητας αποδεικτικά στοιχεία για το περιστατικό το 2021