Η Νορβηγία τάσσεται υπέρ της χρήσης δυτικών όπλων από την Ουκρανία για πλήγματα στο ρωσικό έδαφος

Η Νορβηγία τάσσεται υπέρ της χρήσης δυτικών όπλων από την Ουκρανία για πλήγματα στο ρωσικό έδαφος

Υπάρχουν πολλές χώρες που παραμένουν επιφυλακτικές σε αυτό το θέμα

Ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας δήλωσε σήμερα, σε ό,τι αφορά την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας, ότι είναι υπέρ του να μπορεί το Κίεβο να πλήξει το ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.

«Εκτιμούμε επίσης πως η Ουκρανία έχει αναμφισβήτητο δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να επιτεθεί στη Ρωσία στο εσωτερικό των συνόρων της στο πλαίσιο της υπεράσπισης του εδάφους της», δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε στη νορβηγική δημόσια ραδιοφωνία-τηλεόραση NRK.

«Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έχουν δώσει οι δυτικές χώρες εναντίον συναφών στρατιωτικών στόχων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν όχι, [τότε] θέτουμε στην Ουκρανία έναν περιορισμό που καθιστά τη νίκη πιο δύσκολη», πρόσθεσε, σε δηλώσεις από την Πράγα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συζήτηση για τη χρήση ή όχι από την Ουκρανία, προκειμένου να πλήξει το ρωσικό έδαφος, ορισμένων όπλων που της έχουν δώσει οι Δυτικοί, εν προκειμένω πυραύλους, ανησυχεί τις χώρες μέλη της Ατλαντικής συμμαχίας.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί εκ νέου στην τσεχική πρωτεύουσα όπου πραγματοποιείται σήμερα και αύριο ανεπίσημη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού αυτού, Γενς Στόλτενμπεργκ, τάχθηκε υπέρ του να δοθεί άδεια για μια τέτοια πρακτική, όμως πολλές χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία όπως η Γερμανία είναι πολύ πιο επιφυλακτικές, από τον φόβο μιας ενδεχόμενης απευθείας σύγκρουσης με τη Ρωσία.

«Είναι εντελώς φυσιολογικό σε περίοδο πολέμου και δεν μπορούμε να αναγκάσουμε την Ουκρανία να πολεμάει με το ένα χέρι στην πλάτη», πρόσθεσε ο Μπαρθ Άιντε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιτεθεί κατ΄επανάληψη σε τυχόν ουκρανική επίθεση στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα, μεταξύ των οποίων και δικά τους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν φάνηκε να ανοίγει χθες, Τετάρτη, την πόρτα σε μια εξέλιξη της θέσης της χώρας του.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, μια τέτοια απόφαση θα της επέτρεπε να πλήξει σε μεγαλύτερο βάθος τις γραμμές εφοδιασμού του ρωσικού στρατού και τις στρατιωτικές βάσεις από τις οποίες εξαπολύει καθημερινά πυραύλους και απογειώνει τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και αεροπλάνα προκειμένου να πλήξει το ουκρανικό έδαφος.