Να παραμείνει στον ευρωπαϊκό δρόμο ζητάει η Γερμανία από την Γεωργία

Να παραμείνει στον ευρωπαϊκό δρόμο ζητάει η Γερμανία από την Γεωργία

Το έκανε σαφές η Αναλένα Μπέρμποκ

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε σήμερα εκ νέου από την κυβέρνηση της Γεωργίας «να παραμείνει στον ευρωπαϊκό δρόμο», καθώς αυτό επιθυμούν οι πολίτες και προειδοποίησε για τον κίνδυνο η χώρα να περάσει στην σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

«Η κυβέρνηση της Γεωργίας στρέφεται εναντίον του ίδιου του λαού της. Το βλέπει αυτό κανείς ξανά και ξανά στους δρόμους. Στρέφεται και εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Ως κράτη - μέλη της ΕΕ απλώσαμε το χέρι στους Γεωργιανούς. Αλλά είναι σαφές ότι μπορεί κανείς να βαδίσει τον ευρωπαϊκό δρόμο, εάν θέλει όχι μόνο ο λαός, αλλά και η κυβέρνηση», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ακόμη ότι «το γεγονός ότι η πρόεδρος της Γεωργίας κατέστησε τώρα σαφές ότι δεν μπορεί να υπογράψει αυτόν τον νόμο (ενν. τον νόμο περί "ξένων πρακτόρων", ο οποίος θεωρείται ότι περιορίζει τα ατομικά δικαιώματα), το γεγονός ότι ο λαός δηλώνει στον δρόμο ότι αυτός ο νόμος πρέπει να ακυρωθεί και το ίδιο δηλώνει και το Συμβούλιο της Ευρώπης, υπογραμμίζει ότι όλοι οι παράγοντες θέλουν να κάνουν το παν ώστε η Γεωργία και οι άνθρωποί της να μπορούν να βαδίσουν τον ευρωπαϊκό δρόμο». Προειδοποίησε μάλιστα ότι σε αντίθετη περίπτωση, «θα τρίβει τα χέρια του ο Πούτιν».