Μία γυναίκα και τρία παιδιά φερόμενων τζιχαντιστών παραδόθηκαν από τη Συρία στη Βρετανία

Μία γυναίκα και τρία παιδιά φερόμενων τζιχαντιστών παραδόθηκαν από τη Συρία στη Βρετανία

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των τοπικών αρχών, δυτικές χώρες αρνούνται να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους

Η αυτόνομη κουρδική διοίκηση στη Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι παρέδωσε σε εκπροσώπους της Βρετανίας μία γυναίκα και τρία παιδιά, οι οποίοι κρατούνταν μαζί με οικογένειες φερόμενων τζιχαντιστών.

Πέντε χρόνια μετά την πτώση του «χαλιφάτου» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, δεκάδες χιλιάδες συγγενείς φερόμενων τζιχανιστών, μεταξύ αυτών υπήκοοι δυτικών χωρών, εξακολουθούν και κρατούνται από τις κουρδικές δυνάμεις, συμμάχους των ΗΠΑ, σε καταυλισμούς στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Σε ένα δελτίο τύπου, η κουρδική διοίκηση έκανε γνωστό ότι «παρέδωσε μία γυναίκα και τρία παιδιά στη Βρετανία», κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με μια αντιπροσωπεία της οποίας ηγείτο η Αν Σνόου, ειδική απεσταλμένη της Βρετανίας για τη Συρία.

Μια πηγή στους κόλπους της κουρδικής διοίκησης ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι τέσσερις άνθρωποι κρατούνταν στον Ροτζ, έναν από τους δύο καταυλισμούς μαζί με εκείνον του Αλ-Χολ, όπου βρίσκονται οι συγγενείς των φερόμενων τζιχαντιστών.

Την 7η Μαΐου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επαναπάτρισαν 11 Αμερικανούς, μεταξύ αυτών 5 ανήλικους, που κρατούνταν στη βορειοανατολική Συρία. Επέτρεψαν επίσης τον επαναπατρισμό έξι Καναδών, τεσσάρων Ολλανδών και ενός Φιλανδού, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η αυτόνομη κουρδική διοίκηση παρέδωσε στη Βρετανία μία γυναίκα και πέντε παιδιά, Βρετανούς υπηκόους.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των τοπικών αρχών, δυτικές χώρες αρνούνται να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους και περιορίζονται σε επιστροφές με το σταγονόμετρο από τον φόβο ενδεχόμενων τρομοκρατικών ενεργειών στο έδαφός τους.

Μία από τις πλέον εμβληματικές υποθέσεις που αφορούν την επιστροφή οικογενειών τζιχαντιστών στη Βρετανία είναι εκείνη της Σαμίμα Μπέγκουμ, μίας Λονδρέζας ηλικίας σήμερα 24 ετών, που είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία σε ηλικία 15 ετών. Η βρετανική δικαιοσύνη επιβεβαίωσε τον Φεβρουάριο του 2024 την αφαίρεση της υπηκοότητάς της.