Ρωσικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση του αντιφρονούντα Καρά–Μουρζά για διεξαγωγή έρευνας για τη δηλητηρίαση του

Ρωσικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση του αντιφρονούντα Καρά–Μουρζά για διεξαγωγή έρευνας για τη δηλητηρίαση του

Καταδικάστηκε τον περασμένο Απρίλιο σε κάθειρξη 25 ετών με την κατηγορία της προδοσίας

Δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε σήμερα ότι η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας δεν είναι αρμόδια να ερευνήσει τις δύο απόπειρες κατά της ζωής του φυλακισμένου διαφωνούντα Βλαντίμιρ Καρά –Μουρζά, έγραψε ο ανεξάρτητος ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediazona.

Ο γεννηθείς στη Μόσχα Καρά-Μουρζά, ο οποίος έχει ρωσική και βρετανική υπηκοότητα, καταδικάστηκε τον περασμένο Απρίλιο σε κάθειρξη 25 ετών με την κατηγορία της προδοσίας, αφότου είχε καταδικάσει επανειλημμένα τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και ταχθεί υπέρ της επιβολής δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα. Η έφεση που είχε υποβάλει κατά της καταδίκης του, απορρίφθηκε αυτόν τον μήνα.

Ο 42χρονος πολιτικός και πρώην δημοσιογράφος επέζησε δύο αποπειρών δηλητηρίασης του. Αρρώστησε και διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Μόσχας το 2015, λίγους μήνες αφότου ο συνάδελφος του, ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπορίς Νεμτσόφ δολοφονήθηκε ενώ περπατούσε σε μια γέφυρα κοντά στα τείχη του Κρεμλίνου.

Το 2017 ο Καρά-Μουρζά είχε τεθεί σε τεχνητό κώμα και μηχανική υποστήριξη μετά την εμφάνιση παρόμοιων συμπτωμάτων, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Μια κοινή έρευνα που έγινε με πρωτοβουλία του μέσου ενημέρωσης Bellingcat ανακάλυψε στη συνέχεια ότι ο Καρά–Μουρζά παρακολουθείτο από την ίδια ομάδα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας(FSB) που φέρεται να δηλητηρίασε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξεί Ναβάλνι το 2020. Ο Ναβάλνι πέθανε τον Φεβρουάριο σε φυλακή στον Αρκτικό κύκλο.

Η σύζυγός του Καρά-Μουρζά, Γεβγκενία ισχυρίζεται ότι οι δύο απόπειρες δηλητηρίασής του προκάλεσαν μια νευρολογική διαταραχή και φοβάται για τη ζωή του στη φυλακή.

Ο δικηγόρος του κατέθεσε προσφυγές στην Ανακριτική Επιτροπή ζητώντας να ερευνήσει τις δηλητηριάσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν. Το Δικαστήριο της Μόσχας απέρριψε σήμερα την έφεση του Καρα-Μουρζά εναντίον των αποφάσεων αυτών, αναφέρει ο ιστότοπος Mediazona, που γράφει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δικαστικές υποθέσεις στη Ρωσία.

Ο Καρά- Μουρζά, μιλώντας στο δικαστήριο μέσω βιντεοκλήσης από τη φυλακή της Σιβηρίας στην οποία έχει μεταφερθεί, αποκάλεσε τους ισχυρισμούς των εισαγγελέων ότι αναζήτησαν τους δολοφόνους και μίλησαν με μάρτυρες, «ένα ξεκάθαρο, τεκμηριωμένο ψέμα», αναφέρει ο ιστότοπος mediazona.

Επίσης εξέφρασε ανοιχτά την υποστήριξη του στη σκηνοθέτιδα Ζένια Μπέρκοβιτς και τη θεατρική συγγραφέα Σβετλάνα Πετρατσούκ, η δίκη των οποίων άρχισε χθες στη Μόσχα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Mediazona.