Νετανιάχου: «Το σχέδιο Γκαντζ θα οδηγήσει σε ήττα το Ισραήλ»

Νετανιάχου: «Το σχέδιο Γκαντζ θα οδηγήσει σε ήττα το Ισραήλ»

Τι απαιτεί από τον ισραηλινό πρωθυπουργό ο κυβερνητικός εταίρος

Εντείνονται οι πιέσεις στον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας στη Λωρίδα της Γάζας και μάλιστα οι πιο πρόσφατες έχουν τη μορφή τελεσιγράφου και προέρχονται από τον κυβερνητικό του εταίρο, τον Μπένι Γκαντζ.

Ο Γκαντζ απείλησε, ότι θα παραιτηθεί, αν μέχρι τις 8 Ιουνίου δεν παρουσιαστεί συνολικό σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Γάζα από τον ισραηλινό πρωθυπουργό. Το όποιο σχέδιο, όπως τόνισε, θα πρέπει να περιλαμβάνει έξι στρατηγικούς στόχους. Μεταξύ αυτών είναι η επιστροφή των ομήρων, ο τερματισμός του ελέγχου της Χαμάς στη Γάζα, η δημιουργία πολυεθνικής πολιτικής διοίκησης για τη Λωρίδα της Γάζας, η διατήρηση του ελέγχου της ασφάλειας από το Ισραήλ και η ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου όμως κατά του Ιράν και των συμμάχων του.

Από το γραφείο του Νετανιάχου απορρίφθηκαν οι προτάσεις Γκαντζ, τονίζοντας ότι το τελεσίγραφο θα έπρεπε να το απευθύνει στη Χαμάς και ότι σε περίπτωση που γίνουν δεκτές, αυτές θα οδηγήσουν σε ήττα του Ισραήλ. Για έλλειψη στρατηγικής την επόμενη μέρα έχει επικριθεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόσο από ανώτατους αξιωματικούς του στρατού, όσο και από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας. Όμως, ακόμη και αν παραιτηθεί ο Γκαντζ από την κυβέρνηση, δεν αναμένεται να καταρρεύσει η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την ανάκτηση και τέταρτης σορού ομήρου μέσα σε δύο μέρες από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται σε βορρά και νότο, αλλά και στις κεντρικές περιοχές. Η οργή για την κυβέρνηση Νετανιάχου ξεχειλίζει στο Ισραήλ. Εκατοντάδες διαδηλωτές, που ζητούν τον τερματισμό του πολέμου και τη διεξαγωγή εκλογών, συγκρούστηκαν για άλλη μια βραδιά με τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια μαζικής διαδήλωσης στο Τελ Αβίβ, όπου συμμετείχαν και οι Πρέσβεις της Αυστρίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 800.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από τις 6 Μαΐου οπότε και ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στην περιοχή αυτή. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί ο Οργανισμός, δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές αυτή τη στιγμή στη Γάζα, αν και αναγνωρίζει ότι έγιναν προσπάθειες για να στηθούν καταυλισμοί με ασφαλείς υποδομές, τουλάχιστον στον τομέα της ύδρευσης.

Στο μεταξύ σε βίντεο με σκηνές που καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες από την κεντρική Γάζα, φαίνονται απεγνωσμένοι Παλαιστίνιοι να ορμούν πάνω σε φορτηγά τα οποία μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Την ίδια ώρα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε προσφυγικό καταυλισμό στα κεντρικά του θύλακα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους, την ώρα που ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο βόρειο τμήμα της Γάζας.