Η ισπανική αστυνομία κατέσχεσε 1,8 τόνο μεθαμφεταμίνη του μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα

Η ισπανική αστυνομία κατέσχεσε 1,8 τόνο μεθαμφεταμίνη του μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα

Οι απαγορευμένες ουσίες ανακαλύφθηκαν στην περιφέρεια Αλικάντε

Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέσχεσε ποσότητα μεθαμφεταμίνης βάρους 1,8 τόνων, την οποία ένα από τα φοβερότερα μεξικανικά καρτέλ, το καρτέλ Σιναλόα, προσπάθησε να διανείμει στην Ευρώπη και προχώρησε στη σύλληψη πέντε ανθρώπων, μεταξύ αυτών του Μεξικανού επικεφαλής της επιχείρησης.

Τα ναρκωτικά ανακαλύφθηκαν στην περιφέρεια Αλικάντε, στην ανατολική Ισπανία και πρόκειται για «τη μεγαλύτερη κατάσχεση» αυτής της ουσίας «στην Ισπανία και η δεύτερη σημαντικότερη στην Ευρώπη», ανακοίνωσε ο Αντόνιο Μαρτίνεθ Ντουάρτε, αρχηγός της μονάδας καταστολής του εμπορίου ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος στις τάξεις της ισπανικής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

«Μεταξύ των ανθρώπων που συνελήφθησαν βρίσκεται ένας Μεξικανός υπήκοος, ο οποίος συνδέεται με το καρτέλ Σιναλόα σύμφωνα με τις συνομιλίες μας με τις μεξικανικές αρχές», συνέχισε ο αξιωματικός χωρίς να κατονομάσει τον ύποπτο, ο οποίος είχε αναλάβει να παραλάβει τα ναρκωτικά στην Ισπανία και κατόπιν να τα διανείμει στην Ευρώπη.

Το καρτέλ Σιναλόα είναι από τις παλαιότερες, σημαντικότερες και βιαιότερες εγκληματικές οργανώσεις του Μεξικού, η επιρροή του οποίου παραμένει ισχυρή, παρά τη σύλληψη του ιδρυτή του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν ή εκείνη του γιου του Οβίδιο, πιο πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2023. Και οι δύο εκδόθηκαν και φυλακίστηκαν στις ΗΠΑ, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η αστυνομία κατέσχεσε επίσης χαρτονομίσματα, πέντε αυτοκίνητα, έγγραφα και ένα πυροβόλο όπλο.

Μία Ρουμάνα και τρεις Ισπανοί συνελήφθησαν πέραν του Μεξικανού αρχηγού της επιχείρησης.

Η ισπανική αστυνομία εκτιμά ότι επρόκειτο για μία και «μοναδική» επιχείρηση κι ότι «οι μεξικανικές οργανώσεις δεν έχουν εγκατασταθεί» μόνιμα στην Ισπανία: «Αυτές οι οργανώσεις στέλνουν έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης που είναι επιφορτισμένος να ελέγχει εάν η επιχείρηση συνάδει με τα συμφέροντά τους» και μόλις αυτή τελειώσει, «εκείνος επιστρέφει» στο Μεξικό.

Τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν προέρχονταν από το Μεξικό και προορίζονταν για την κεντρική Ευρώπη.