«Ανάρμοστη» θεώρησαν πολλοί Ουκρανοί την εμφάνιση του Αντονι Μπλίνκεν σε μπαρ του Κιέβου

«Ανάρμοστη» θεώρησαν πολλοί Ουκρανοί την εμφάνιση του Αντονι Μπλίνκεν σε μπαρ του Κιέβου

Επισημαίνουν ότι την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν το Χάρκοβο, τέτοιες συμπεριφορές δείχνουν αδυναμία κατανόησης της κατάστασης

Αν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήθελε να στείλει ένα μήνυμα υποστήριξης προς το Κίεβο, παίζοντας χθες το βράδυ το «Rockin' in The Free World» σε μπαρ του Κιέβου, πολλοί Ουκρανοί θεώρησαν ανάρμοστη την εμφάνισή του, την ώρα της κλιμάκωσης της ρωσικής επίθεσης στην βορειοανατολική Ουκρανία.

«Μία και μόνη λέξη αρκεί για να περιγράψει την βραδιά του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών χθες στο Κίεβο: Ανάρμοστη», έγραψε στο Facebook η Σβιτλιάνα Ματβιένκο, διευθύντρια μη κυβερνητικής οργάνωσης που ασχολείται με την ανάλυση της πολιτικής. Οπως και πολλοί συμπατριώτες της, δηλώνει «προσβεβλημένη» από αυτήν την εμφάνιση την ώρα που η περιοχή του Χάρκιβ «ισοπεδώνεται» από την ρωσική επίθεση εδώ και μία εβδομάδα και καταγγέλλει «απόλυτη έλλειψη κατανόησης της κατάστασης και ενσυναίσθησης» εκ μέρους των αμερικανών αξιωματούχων.

Στην διήμερη επίσκεψή του στο Κίεβο, όπου δεν σταμάτησε να διατυπώνει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ο Αντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε μία έντονη ημέρα γεμάτη με συναντήσεις με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ουκρανούς αξιωματούχους, παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας το μυθικό κομμάτι σε υπόγειο μπαρ στο κέντρο του Κιέβου. «Γνωρίζω ότι είναι μία πολύ, πολύ δύσκολη περίοδος. Οι στρατιώτες σας, οι πολίτες σας, κυρίως στα βορειοανατολικά, στο Χάρκιβ, υποφέρουν πολύ. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν, πρέπει να γνωρίζετε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στο πλευρό σας», είπε, πριν ξεκινήσει το κομμάτι.

Για τον Μπογκντάν Γιαρεμένκο, βουλευτή του κόμματος του ουκρανού προέδρου και πρώην διπλωμάτη, η συγκυρία είναι αρνητική έπειτα από μήνες καθυστερήσεων στην αποστολή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, που ευθύνονται για την εξασθένηση των ουκρανικών δυνάμεων στο μέτωπο του πολέμου. «Το μήνυμα δεν είναι πολύπλοκο, αλλά δεν περνάει», έγραψε στο Facebook. «Με κάθε σεβασμό, πρόκειται για λάθος», σχολίασε ο πρώην πρεσβευτής της Ουκρανίας στις ΗΠΑ Βαλέρι Τσάλι.

Η μουσική εμφάνιση του Αντονι Μπλίνκεν προκάλεσε την οργή πολλών Ουκρανών που προσάπτουν στους αμερικανούς αξιωματούχους τους βραδείς ρυθμούς αποστολής της αμερικανικής βοήθειας. «Μία επίσκεψη υπόδειγμα της επικοινωνιακής αποτυχίας», συνόψισε στο Facebook ο Σέργκι Σιντορένκο της ενημερωτικής ιστοσελίδας Evropeïska Pravda (Ευρωπαϊκή Αλήθεια).