«Καίει» τον Ντόναλντ Τραμπ ο Μάικλ Κοέν για την πληρωμή της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς

«Καίει» τον Ντόναλντ Τραμπ ο Μάικλ Κοέν για την πληρωμή της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς

Παραδέχθηκε ότι συζήτησαν το θέμα στον Λευκό Οίκο

Ο πρώην «διακανονιστής» του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κοέν, κατέθεσε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου για μια συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο τότε νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ένα σχέδιο να αποζημιώσει τον Κόεν κρυφά για μια πληρωμή που είχε κάνει σε μια πορνοστάρ προκειμένου να μην αποκαλύψει την ερωτική επαφή που είχε με τον μεγιστάνα.

Ο Κοέν, ο σημαντικότερος μάρτυρας της εισαγγελίας στην ποινική δίκη του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, παραδέχθηκε επίσης ότι είπε ψέματα σε πολλές περιπτώσεις, μεταξύ άλλων ενώ είχε ορκιστεί, όμως υπογράμμισε ότι το έκανε αυτό από αφοσίωση στον Τραμπ, την ώρα που οι εισαγγελείς επιδιώκουν να προλάβουν μια αναμενόμενη επίθεση της υπεράσπισης σε βάρος της αξιοπιστίας του Κοέν.

Την πρώτη ημέρα της κατάθεσής του ως μάρτυρας, χθες, ο Κοέν παρέθεσε λεπτομερώς πώς ο Τραμπ τον διέταξε να πληρώσει την πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς—«απλά κάντο» θυμήθηκε ο Κοέν να του λέει ο Τραμπ, προκειμένου εκείνη να κρατήσει τη σιωπή της σχετικά με μια φερόμενη σεξουαλική επαφή που είχαν το 2006.

Η πληρωμή ύψους 130.000 δολαρίων του Κοέν τον Οκτώβριο του 2016 βρίσκεται στο επίκεντρο της δίκης του Τραμπ, η πρώτη για έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, που διανύει ήδη την πέμπτη εβδομάδα της.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Τραμπ ξεπλήρωσε τον Κόεν μετά τις εκλογές μέσω πλαστών τιμολογίων που ανάφεραν ότι επρόκειτο για νομικές αμοιβές. Αυτές οι συγκεκαλυμμένες αποζημιώσεις αποτελούν τη βάση για τις 34 κατηγορίες για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων που αντιμετωπίζει ο Τραμπ.

Στην κατάθεσή του σήμερα, ο Κόεν εξιστόρησε μια συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο με τον Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2017 όταν ο πρόεδρος, ο οποίος είχε προσφάτως ορκιστεί, του είπε ότι σύντομα θα λάμβανε τις δύο πρώτες δόσεις ενός πακέτου μπόνους. Αυτό το πακέτο, είπε ο Κόεν, περιλάμβανε τις επιστροφές των χρημάτων που ξόδεψε για την πληρωμή της Ντάνιελς, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η εισαγγελέας Σούζαν Χόφινγκερ επέδειξε στον Κόεν μια σειρά τιμολογίων και επιταγών, ορισμένα εκ των οποίων είχε υπογράψει ο ίδιος ο Τραμπ, που σύμφωνα με τον μάρτυρα είχαν ψευδώς καταχωρηθεί ως πληρωμές στον ίδιο για τις νομικές υπηρεσίες του.

«Δεν υπήρχε συμφωνία αποζημίωσης, υπήρχε;» ρώτησε η Χόφινγκερ.

«Όχι, κυρία μου» απάντησε ο Κοέν.

Ο Μάικλ Κοέν, ηλικίας 57 ετών, ομολόγησε επίσης ότι είπε πολλές φορές ψέματα στο Κογκρέσο κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για τους δεσμούς του Τραμπ με τη Ρωσία, δηλώνοντας εντέλει ένοχος για ψευδορκία. Είπε επίσης στους ενόρκους ότι είπε επανειλημμένως ψέματα σχετικά με τις πληρωμές στην Ντάνιελς και σε μια άλλη γυναίκα, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ δεν είχε καμία εμπλοκή και ασκώντας πιέσεις στην Ντάνιελς να δημοσιεύσει μία δήλωση με την οποία θα αρνούταν τη συνάντησή τους.

Ερωτηθείς πώς γνώριζε ότι η δήλωση της Ντάνιελς ήταν ψευδής, ο Κοέν απάντησε «Διότι τον βοήθησα να τη γράψει», αναφερόμενος στον δικηγόρο της Ντάνιελς.

Το 2018, κατά τη διάρκεια μιας ομοσπονδιακής έρευνας στην υπόθεση της Ντάνιελς, το FBI πραγματοποίησε έφοδο στην κατοικία του Κοέν. Εκείνος είπε ότι τηλεφώνησε πανικόβλητος στον Τραμπ.

«Εκείνος μου είπε «Μην ανησυχείς, είμαι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν υπάρχει τίποτα εδώ, όλα θα πάνε καλά, μείνε δυνατός, θα είσαι καλά», είπε ο Κοέν. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που μίλησαν απευθείας, πρόσθεσε ο Κοέν.