Άγρια επεισόδια στο πανεπιστήμιο UCLA για τη Γάζα – Συγκρούσεις μεταξύ φιλοπαλαιστίνιων και φιλοϊσραηλινών

Άγρια επεισόδια στο πανεπιστήμιο UCLA για τη Γάζα – Συγκρούσεις μεταξύ φιλοπαλαιστίνιων και φιλοϊσραηλινών

Δείτε βίντεο από σκηνές βίας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ

Χαμός γίνεται με τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στη Γάζα στις ΗΠΑ, καθώς έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις οι συγκρούσεις σε πανεπιστήμια της χώρας.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα οι συγκρούσεις που ξέσπασαν την Τρίτη (30/04) στην πανεπιστημιούπολη του UCLA στο Λος Άντζελες μεταξύ φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών και φιλοϊσραηλινών.

Όπως αναφέρει η φοιτητική εφημερίδα του UCLA, οι διαδηλωτές υπέρ των Ισραηλινών προσπάθησαν να διαλύσουν έναν καταυλισμό φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών στην πανεπιστημιούπολη.

Βίντεο που «ανέβηκαν» στα social media δείχνουν συγκρούσεις, κροτίδες που εκρήγνυνται κοντά σε ομάδες διαδηλωτών, ενώ άλλα άτομα γκρεμίζουν μεταλλικά οδοφράγματα γύρω από τον καταυλισμό.

Το UCLA κήρυξε παράνομο τον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό το βράδυ της περασμένης Τρίτης, όταν και οι πανεπιστημιακές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες είπε ότι ανταποκρίνεται σε κλήση λόγω «πολλαπλών πράξεων βίας εντός του μεγάλου καταυλισμού».

«Απόψε σημειώθηκαν φρικιαστικές πράξεις βίας στον καταυλισμό και καλέσαμε αμέσως τις αρχές επιβολής του νόμου για βοήθεια», δήλωσε η Mary Osako, αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου.

«Η Πυροσβεστική και ιατρικό προσωπικό βρίσκονται στο σημείο. Είμαστε άρρωστοι από αυτή την παράλογη βία και πρέπει να τελειώσει», συμπλήρωσε.

«Μπούκα» της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Οι Αρχές της Νέας Υόρκης μπήκαν στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (ξημερώματα Ελλάδας) για να διαλύσουν τους διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων που είχαν κλειστεί στο κτίριο.

Όχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κατειλημμένο κτίριο και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο για να μπουν στο εσωτερικό.

Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν κατόπιν σε απευθείας σύνδεση πλάνα από τις συλλήψεις αρκετών νεαρών διαδηλωτών.

Καταλήψεις, ακυρώσεις μαθημάτων, ταραχές και συνθήματα συνθέτουν το σκηνικό σε περισσότερα από 30 πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε το «θηριώδες κύμα αντισημιτισμού», το οποίο, όπως είπε, αντιμετωπίζουν πολλοί Εβραίοι Αμερικανοί, μιλώντας στα πλαίσια του Μήνα της Εβραϊκής Κληρονομιάς κι ενώ περισσότερα από 1.100 άτομα έχουν συλληφθεί σε 30 αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Παρά τη δήλωση του αμερικανού προέδρου, η δυσαρέσκεια για την τροπή που έχουν λάβει οι διαμαρτυρίες στα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι μεγάλη στον Λευκό Οίκο, ενώ δεν εκλείπουν και περιπτώσεις αμερικανών διπλωματών που παραιτούνται από το State Department.

Για τους διαδηλωτές, βασικό ζητούμενο αποτελεί η αποσύνδεση των πανεπιστημίων από εταιρίες που συνδέονται με το Ισραήλ.

Ακυρώσεις μαθημάτων σημειώθηκαν και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ.