Ο Ερντογάν ακυρώνει το ταξίδι του στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης

Ο Ερντογάν ακυρώνει το ταξίδι του στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης

Η αιτία είναι σύμφωνα με δημοσίευμα η έγκριση βοήθειας ύψους 26 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να ακυρώσει το προγραμματισμένο ταξίδι του στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου, εξαιτίας του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Odatv.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Άνδρεου, η αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα αναφέρει, ότι ο Ερντογάν δεν θα πάει στην Ουάσινκτον, με το δημοσίευμα να ισχυρίζεται, ότι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος ακύρωσε το ταξίδι του στον Λευκό Οίκο, λόγω του λόγω της παροχής βοήθειας 26 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το δημοσιεύμα αναφέρει: «Ακυρώθηκε η επίσκεψη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα βρισκόταν ως επίσημος προσκεκλημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στις 9 Μαΐου. Υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη, όσον αφορά την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στις ΗΠΑ, η οποία είχε προγραμματιστεί τους τελευταίους μήνες. Ο Ερντογάν επρόκειτο να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στις 9 Μαΐου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το Odatv, ακυρώθηκε η επίσκεψη, όπου ο Ερντογάν θα συναντούσε για πρώτη φορά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο. Ο Ερντογάν ήταν επίσημος προσκεκλημένος του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, όπου είχε προγραμματιστεί να συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα, από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έως τη Γάζα, τα αμυντικά σχέδια και τις οικονομικές σχέσεις».

Η αιτία της ακύρωσης του ταξιδιού

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία, ενέκρινε νομοσχέδιο ύψους 95 δισ. δολαρίων, με βοήθεια από το Ισραήλ και την Ταϊβάν, τερματίζοντας έτσι ένα εξάμηνο πολιτικό αδιέξοδο, την ώρα που τα αποθέματα της Ουκρανίας ήταν έτοιμα να εξατμιστούν στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας. Το πακέτο των 95 δισ. δολαρίων, που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, περιλαμβάνει 61 δισ. δολάρια για βοήθεια προς την Ουκρανία, 26 δισ. δολάρια για το Ισραήλ και 8 δισ. δολάρια για την ασφάλεια της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού (Ταϊβάν).

Από το πακέτο των 26 δισ. δολαρίων που διατίθεται στο Ισραήλ, προβλέπεται ότι 9 δισ. δολάρια θα διατεθούν για ανθρωπιστική βοήθεια, που θα χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας. Όπως έγινε γνωστό, ο λόγος για την ακύρωση της επίσκεψης του Ερντογάν ήταν η παροχή βοήθειας ύψους 26 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ.