Το Ιράν απειλεί με πυρηνικά αν δεχθεί επίθεση από το Ισραήλ

Το Ιράν απειλεί με πυρηνικά αν δεχθεί επίθεση από το Ισραήλ

Μέχρι τώρα η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί αυτή την ενέργεια για άλλους σκοπούς και όχι για την κατασκευή όπλων

Το Ιράν μπορεί να αναθεωρήσει το «πυρηνικό δόγμα» του, έπειτα από τις ισραηλινές απειλές, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, ο διοικητής του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, αρμόδιος για την πυρηνική ασφάλεια Αχμαντ Χαγταλάμπ, δημιουργώντας ερωτηματικά για τον πάγιο ισχυρισμό της Τεχεράνης ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν έχει στρατιωτικούς σκοπούς.

«Οι απειλές του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν καθιστά δυνατή την αναθεώρηση του πυρηνικού μας δόγματος και την παράκαμψη προηγούμενων σκέψεών μας», δήλωσε ο ιρανός διοικητής σύμφωνα με το Tasnim.

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς θέλει να αναλάβει δράση κατά των πυρηνικών μας κέντρων και εγκαταστάσεων, είναι βέβαιο και κατηγορηματικό ότι θα απαντήσουμε με προηγμένους πυραύλους εναντίον των δικών του πυρηνικών εγκαταστάσεων», είπε ο Χαγταλάμπ.

Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει τον τελευταίο λόγο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το οποίο η Δύση υποψιάζεται ότι έχει στρατιωτικούς σκοπούς.

Το 2021, ο τότε υπουργός Πληροφοριών είχε δηλώσει ότι οι δυτικές πιέσεις θα ωθήσουν την Τεχεράνη να επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, την ανάπτυξη των οποίων ο Χαμενεΐ έχει απαγορεύσει με φάτουα στις αρχές του δεκαετίας του 2000, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Η ανάπτυξη και η αποθήκευση πυρηνικών βομβών είναι εσφαλμένη και η χρησιμοποίησή τους είναι haram (απαγορευμένη από τον ισλαμικό νόμο) ... Αν και διαθέτουμε πυρηνική τεχνολογία, το Ιράν την έχει αποφασιστικά αποφύγει», είχε επαναλάβει ο Χαμενεΐ το 2019.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.