Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Συναγερμός στο Ισραήλ για επικείμενη επίθεση από το Ιράν

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Συναγερμός στο Ισραήλ για επικείμενη επίθεση από το Ιράν

Σε ετοιμότητα οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή - Το Ιράν κατέβαλε στη Χαμάς πάνω από 220 εκατομμύρια δολάρια

Ορατός όσο ποτέ είναι ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να είναι έτοιμο να χτυπήσει το Ισραήλ, ως αντίποινα για το πλήγμα στο προξενείο του στη Δαμασκό.

Οι επόμενες ώρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν, ότι η Τεχεράνη θα εξαπολύσει επίθεση μέσα στα επόμενα 24ωρα. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, απομένει μόνο η τελική απόφαση από την ηγεσία στην Τεχεράνη. «Όταν λέμε ότι το Ιράν προετοιμάζεται, εννοούμε πως μεταφέρει πυραύλους από τις αποθήκες σε θέσεις εκτόξευσης και θέτει σε υψηλό συναγερμό τις αεράμυνές του. Βρισκόμαστε σε μια στιγμή μεγάλου ρίσκου, ίσως του υψηλότερου μετά τις 7 Οκτωβρίου» τόνισε ο αναλυτής του CBS, Ντέιβιντ Μάρτιν. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, εκείνος που θα δώσει το πράσινο φως, είναι ο Ανώτατος Θρησκευτικός Ηγέτης, Αλί Χαμενεϊ, ο οποίος σύμφωνα με ιρανικές πηγές εξετάζει το πολιτικό ρίσκο μιας απευθείας επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.

«Η απάντηση θα δοθεί», τονίζουν οι Ιρανοί και κατηγορούν τα Ηνωμένα Έθνη για αδράνεια στην καταδίκη της επίθεσης στο Προξενείο της Δαμασκού. «Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε καταδικάσει την επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος στις διπλωματικές εγκαταστάσεις μας στη Δαμασκό και είχε φέρει στη δικαιοσύνη τους δράστες της, η υποχρέωση του Ιράν να τιμωρήσει αυτό το αχρείο καθεστώς, θα είχε αποφευχθεί», αναφέρει αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ. Πηγές από την Ουάσιγκτον μιλούν πάντως για αντίποινα, που πιθανότατα δεν θα προκαλέσουν μεγάλη κλιμάκωση, με την πληροφόρηση να έρχεται από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών μέσω του Ομάν. Οι εναλλακτικές είναι η χρήση των φιλοϊρανικών ομάδων, είτε από την Υεμένη, είτε από το Ιράκ, είτε από τον Λίβανο, αναφέρουν αναλυτές.

«Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) είναι καλά προετοιμασμένες σε επίθεση και άμυνα έναντι κάθε απειλής. Είμαστε σε πόλεμο και βρισκόμαστε σε εγρήγορση για περίπου έξι μήνες. Οι IDF συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει στο Ιράν και σε διάφορους τομείς, ενώ προετοιμάζεται συνεχώς για να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες και πιθανές απειλές σε συντονισμό με τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, αντιστράτηγος Χέρτσι ΧαλέβιΧαλέβι, μετά από μία αξιολόγηση της κατάστασης με ανώτατους αξιωματικού ςτων Ενόπλων Δυνάμεων. «Οι δυνάμεις μας είναι προετοιμασμένες και έτοιμες ανά πάσα στιγμή και ενάντια σε οποιοδήποτε σενάριο», πρόσθεσε.

Η Ουάσιγκτον εντείνει την ίδια ώρα τις διπλωματικές πιέσεις της, για να αποφευχθεί μία περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή, προειδοποιώντας παράλληλα το Ιράν με κάθε τρόπο, με τον Άντονι Μπλίνκεν να έχει μια σειρά επικοινωνιών με τους ομολόγους του της Τουρκίας, της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας. «Προειδοποιήσαμε το Ιράν να μην χρησιμοποιήσει την επίθεση (στη Δαμασκό) ως πρόσχημα, για να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στην περιοχή, αλλά και για να επιτεθεί σε αμερικανικές εγκαταστάσεις ή προσωπικό» σημείωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάριν Ζαν Πιερ. Οι ΗΠΑ έδωσαν πάντως εντολή στο προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ να αποφεύγει τις μετακινήσεις στην περιοχή, ενώ Γαλλία και Ινδία προστίθενται στις χώρες που εκδίδουν ταξιδιωτική οδηγία για τη Μέση Ανατολή.

Σε ετοιμότητα οι αμερικανικές δυνάμεις

Πραγματικές και απολύτως αξιόπιστες χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τις πληροφορίες περί επικείμενης στρατιωτικής απάντησης του Ιράν στο Ισραήλ, ωστόσο ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να πει, πότε περιμένουν αυτή την απάντηση. Αυτό που τόνισε και έχει σημασία, είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτειες παίρνουν πολύ σοβαρά την ασφάλεια του Ισραήλ και κάνουν τα πάντα για να βεβαιωθούν, ότι και οι αμερικανικες δυνάμεις είναι σε κατάσταση ετοιμότητας. Μπορεί ο κ. Κίρμπι να μην το είπε, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση εναντίον του Ισραήλ θα γίνει τις επόμενες ώρες. Αυτός είναι και ο λόγος που το State Department ζήτησε από τους εργαζόμενους στην πρεσβεία και τους αμερικανους πολιτες να μην μετακινηθούν τις επομενες ημερες έξω από τις μεγάλες πόλεις, οι οποίες ενδεχομένως δεν καλύπτονται τόσο αποτελεσματικά από το Iron Dome.

Η μορφή και το σκέλος της επιθέσης παραμένουν άγνωστα, αν και αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν ακόμη και μια συντονισμένη επιχείρηση από το Ιράν με περίπου 100 drones και δεκάδες πυραυλικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ, αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη. Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι μια μικρότερη επίθεση, απλώς για τα προσχήματα. Όπως και να έχει, θα είναι μια σοβαρή εξέλιξη και ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώνεται πολλές φορές κατα την διάρκεια της ημέρας.

Το Ιράν κατέβαλε στη Χαμάς πάνω από 220 εκατομμύρια δολάρια

Την ίδια ώρα, απόρρητες επιστολές που αντάλλαξαν ηγέτες της Χαμάς, αποκάλυψαν ότι το Ιράν φαίνεται να έχει χορηγήσει πάνω από 220 εκατομμύρια δολάρια στην οργάνωση από το 2014, σύμφωνα με τη Daily Mail. Ένα έγγραφο, το οποίο φέρεται να γράφτηκε το 2020 από έναν κορυφαίο αξιωματούχο της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, τον Μαρουάν Ίσα (Αμπού Μπαράα) και απευθυνόταν στον ηγέτη της οργάνωσης στη Γάζα, Γιαχία Σινγουάρ (Αμπού Ιμπραήμ), έδειχνε έναν πίνακα πληρωμών συνολικού ύψους 154 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ισλαμική Δημοκρατία στα ταμεία της Χαμάς.

Μια δεύτερη χειρόγραφη επιστολή τον Νοέμβριο του 2021 συνεχίζει να δείχνει την παραλαβή τουλάχιστον άλλων 68 εκατομμυρίων δολαρίων και αναφορές σε περαιτέρω αναμενόμενες πληρωμές. Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος φέρεται να αποκάλυψε τις επιστολές εν μέσω των επιχειρήσεών του στη Γάζα, δήλωσε στους Times, ότι πιστεύει ότι τα έγγραφα αποδεικνύουν τη συστηματική χρηματοδότηση της Χαμάς από το Ιράν πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, που προκάλεσε την αρχή του πολέμου.

Ισχυρίζονται ότι τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς της Χαμάς στη Γάζα μέσω ενός πολύπλοκου συστήματος, που προβλέπει ότι μέλη της δύναμης Quds του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC-QF) παραδίδουν τεράστια ποσά μετρητών σε επαφές της Χαμάς στο Λίβανο. Μόλις φτάσουν στη Βηρυτό, τα χρήματα διακινούνται πέρα από τα σύνορα, από ένα δίκτυο χρηματιστών που χρησιμοποιούν εταιρείες, κρυπτονομίσματα, ναυτιλιακές συναλλαγές και διάφορα πιστωτικά συστήματα για να διοχετεύσουν τα χρήματα στους ηγέτες της Χαμάς.

Τα έγγραφα περιγράφουν λεπτομερώς, πόσα από τα χρήματα καταβλήθηκαν απευθείας σε διάφορα κορυφαία στελέχη της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των Ισά και Σινβάρ, καθώς και στον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και τον στρατιωτικό διοικητή, Μοχάμεντ Ντείφ, οι οποίοι εμπλέκονται στο σχεδιασμό των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου εναντίον Ισραηλινών πολιτών.