Πέντε Παλαιστίνιοι προσέφυγαν εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης για να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Πέντε Παλαιστίνιοι προσέφυγαν εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης για να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Το υπουργείο έχει στη διάθεσή του δυο εβδομάδες για να απαντήσει στην προσφυγή

Πέντε Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας προσέφυγαν εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης η οποία ενέκρινε την πώληση όπλων στο Ισραήλ, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου.

Η προσφυγή κατατέθηκε την Πέμπτη, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου αυτού, επιβεβαιώνοντας ένα ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Οι πέντε Παλαιστίνοι κατοικούν σε διαφορετικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως στη Ράφα. Όλοι τους έχασαν μέλη της οικογένειάς τους από πλήγματα ισραηλινών πυραύλων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων (ECCHR) που τους εκπροσωπεί στο Βερολίνο. Στράφηκαν εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης –συγκεκριμένα, του υπουργείου Οικονομικών– επειδή ενέκρινε την παράδοση 3.000 αντιαρματικών όπλων στο Ισραήλ. Ζητούν να κηρυχθούν παράνομες οι παραδόσεις αυτές και να σταματήσουν, εάν είναι σε εξέλιξη ήδη η διαδικασία.

Το υπουργείο έχει στη διάθεσή του δυο εβδομάδες για να απαντήσει στην προσφυγή.

Οι πέντε Παλαιστίνιοι εκπροσωπούνται στο Βερολίνο από το ECCHR που στηρίζεται από τρεις μη κυβερνητικές παλαιστινιακές οργανώσεις, το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PCHR), το Κέντρο Αλ Μεζάν (και τα δύο στη Γάζα) και την Αλ Χακ στη Ραμάλα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ECCHR ο γενικός γραμματέας του, Βόλφγκανγκ Κάλεκ, αναφέρει: «Η Γερμανία δεν μπορεί να παραμείνει πιστή στις αξίες της εάν εξάγει όπλα για έναν πόλεμο όπου είναι προφανές ότι διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι ενάγοντες επικαλούνται μεταξύ άλλων τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία, του 1948, η οποία συμφωνήθηκε με αφορμή το Ολοκαύτωμα, και τις Συμβάσεις της Γενεύης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Γερμανία στηρίζει θερμά το Ισραήλ επειδή θεωρεί ότι φέρει ιδιαίτερη ευθύνη απέναντι σε αυτή τη χώρα μετά της σφαγή έξι εκατομμυρίων Εβραίων από τους Ναζί στο Ολοκαύτωμα. Μεταξύ 2019-23 το 30% των όπλων που παραδόθηκαν στο Ισραήλ προέρχονταν από τη Γερμανία, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri). Είναι δηλαδή η δεύτερη χώρα σε παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, μετά τις ΗΠΑ.

Εναντίον της Γερμανίας προσέφυγε την Δευτέρα η Νικαράγουα, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θεωρώντας ότι «διευκολύνει τη διάπραξη γενοκτονίας» σε βάρος των Παλαιστίνιων, επειδή στηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά το Ισραήλ.