Φόβοι ότι θα ξεφύγει τελείως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή – Το Ισραήλ προετοιμάζεται για χτύπημα από το Ιράν εντός των επόμενων 48 ωρών

Φόβοι ότι θα ξεφύγει τελείως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή – Το Ισραήλ προετοιμάζεται για χτύπημα από το Ιράν εντός των επόμενων 48 ωρών

Η Τεχεράνη διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι τα αντίποινα θα είναι ελεγχόμενα

Εντείνονται πλέον οι ανησυχίες για κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να ετοιμάζεται για απευθείας επίθεση από το Ιράν στο νότιο ή το βόρειο τμήμα της χώρας ακόμα και μέσα στο επόμενο 48ωρο, όπως γράφει σήμερα η Wall Street Journal.

Η ιρανική ηγεσία συζητά σχέδια επίθεσης, δεν έχει λάβει όμως οριστική απόφαση, ενώ την ίδια ώρα το δημοσίευμα αναφέρει πως αναφορές κάνουν λόγο για επικοινωνία του Ιράν με τις ΗΠΑ, με την Τεχεράνη να διαβεβαιώνει ότι τα αντίποινα στο Ισραήλ θα είναι ελεγχόμενα για την αποφυγή περαιτέρω κλ

Το Ιράν απείλησε να επιτεθεί στο Ισραήλ μετά την αεροπορική επιδρομή την 1η Απριλίου σε κτίριο ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, κατά την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί διοικητές των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγών.

Το άρθρο της WSJ σημειώνει επίσης ότι έχει δοθεί οδηγία στους κυβερνητικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ στο Ισραήλ και τις οικογένειές τους να μην ταξιδεύουν σε περιοχές εκτός του κεντρικού Ισραήλ, της Ιερουσαλήμ και της Beersheba – αποφεύγοντας το βόρειο και το νότιο τμήμα της χώρας – μέχρι νεωτέρας.

Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αλλά είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινοποιήσει στο Ιράν ότι δεν συμμετείχαν στην επίθεση στην πρεσβεία.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν έχει σχολιάσει την είδηση, αναφέρει το Reuters, όπως και η κυβέρνηση του Ομάν.

Πηγή από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφερε ότι δεν γνώριζε το μήνυμα που διαβιβάστηκε μέσω του Ομάν, αλλά είπε ότι το Ιράν ήταν «πολύ σαφές» ότι η απάντησή του στην επίθεση στην πρεσβεία του στη Δαμασκό θα ήταν «ελεγχόμενη» και σύμφωνα με τον σχεδιασμό αναμένεται να πραγματοποιηθεί «μέσω των υποστηριζόμενων ομάδων από τη Τεχεράνη».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί», λέγοντας ότι η επίθεση στην πρεσβεία στη Δαμασκό ισοδυναμεί με επίθεση σε ιρανικό έδαφος. Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση κάτι που ωστόσο έχει κάνει Πεντάγωνο.