Ματαιώθηκε για δεύτερη φορά η εκτόξευση του ρωσικού διαστημικού πυραύλου Angara-A5

Ματαιώθηκε για δεύτερη φορά η εκτόξευση του ρωσικού διαστημικού πυραύλου Angara-A5

Τι συνέβη όταν η αντίστροφη μέτρηση έφθασε το μηδέν

Η Ρωσία ματαίωσε σήμερα τη δοκιμαστική εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου Angara-A5, λόγω βλάβης που σημειώθηκε στο σύστημα ελέγχου εκτόξευσης του κινητήρα, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες που ματαιώνεται η εκτόξευση του πυραύλου την τελευταία στιγμή.

Η εκτόξευση του πυραύλου Angara αποσκοπούσε να παρουσιάσει τις διαστημικές φιλοδοξίες της Ρωσίας τη μετασοβιετική εποχή και τον αυξανόμενο ρόλο του κοσμοδρομίου Vostochny (Βαστότσνι), που βρίσκεται στη δασώδη περιοχή Αμούρ στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Αλλά όταν η αντίστροφη μέτρηση έφθασε το μηδέν στις 09.00 ώρα Γκρίνουιτς για την προγραμματισμένη εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο Βαστότσνι, δεν υπήρξε ένδειξη για ανάφλεξη. Μετά από δευτερόλεπτα ακούστηκε μια ανακοίνωση από τα μεγάφωνα που έλεγε ότι δόθηκε εντολή να ακυρωθεί.

Η προσπάθεια εκτόξευσης την προηγούμενη μέρα ματαιώθηκε επίσης λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα συμπίεσης της δεξαμενής οξειδωτικού.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε ότι η τρίτη εκτόξευση θα προγραμματισθεί για την Πέμπτη. Υποβάθμισε τη σημασία των εκτοξεύσεων που ματαιώθηκαν, λέγοντας ότι η διεξαγωγή δοκιμαστικών πτήσεων γίνεται για να εντοπισθούν τα προβλήματα τα οποία όπως είπε δεν είναι ασυνήθιστα σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ένα νέο τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε σχετίζεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής τηλεμετρικής ανάλυσης, με βλάβη στο σύστημα ελέγχου της εκκίνησης του κινητήρα», δήλωσε ο Μπορίσοφ.

«Πιθανότατα αυτό να είναι ένα σφάλμα λογισμικού, το οποίο βεβαίως θα εντοπισθεί σήμερα», είπε προσθέτοντας ότι η εκτόξευση της Τρίτης ακυρώθηκε λόγω ελαττωματικής βαλβίδας.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μεγάλες φιλοδοξίες για το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου ρωσικού διαστημικού σταθμού έως το 2027 και έχει παρουσιάσει το πρόγραμμα Angara ως υψηλής σημασίας για την εθνική ασφάλεια.

Ο πύραυλος Angara έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο μεγαλύτερο των 20 τόνων σε τροχιά.

Αυτή αναμένεται να είναι η πρώτη εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο Vostochny, η μοναδική εκτόξευση διαστημοπλοίου της Ρωσίας στη μετασοβιετική περίοδο. Όντας πιο κοντά στον ισημερινό, ο Angara-A5 μπορεί να μεταφέρει σε τροχιά ένα πιο βαρύ ωφέλιμο φορτίο αν εκτοξευθεί από το κοσμοδρόμιο Βαστότσνι παρά από το Πλεσέτσκ, ένα σοβιετικής εποχής κοσμοδρόμιο από το οποίο η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς τρείς εκτοξεύσεις πυραύλων Angara.

H οπισθοδρόμηση αυτή έπεται μιας αποτυχημένης ρωσικής αποστολής στη Σελήνη, της πρώτης μετά από 47 χρόνια που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο όταν το διαστημόπλοιο που έστειλε συνετρίβη στο έδαφος της Σελήνης.