Η ημέρα που απλώθηκε το σκοτάδι – Απόκοσμες εικόνες από την ολική έκλειψη Ηλίου, το εκθαμβωτικό φαινόμενο που έγινε ορατό στη Βόρεια Αμερική

Η ημέρα που απλώθηκε το σκοτάδι – Απόκοσμες εικόνες από την ολική έκλειψη Ηλίου, το εκθαμβωτικό φαινόμενο που έγινε ορατό στη Βόρεια Αμερική

Δείτε τη στιγμή που η Σελήνη κρύβει εντελώς τον Ήλιο

Εκπληκτικές είναι οι εικόνες που καταγράφηκαν από την ολική έκλειψη Ηλίου, καθώς το μοναδικό φαινόμενο διέσχισε τη βορειοαμερικανική ήπειρο. Η ολική έκλειψη έγινε ορατή στις ακτές του Μεξικού στις 11:07 τοπική ώρα, με τα πλήθη στην παραλία να ενθουσιάζονται. Σε κάτι λιγότερο από δύο ώρες διέσχισε 13 πολιτείες των ΗΠΑ και τον Καναδά.

Βίντεο δείχνουν τη στιγμή που η Σελήνη κρύβει εντελώς τον Ήλιο, μετατρέποντας τη μέρα σε νύχτα και αποκαλύπτοντας το εκθαμβωτικό φαινόμενο.

 

Η ολική έκλειψη Ηλίου ήταν ορατή χθες στις ΗΠΑ για πολύ μεγαλύτερο διάστημα σε σύγκριση με εκείνη του 2017. Χθες η μέγιστη διάρκεια έφτασε κατά τόπους τα 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα, ενώ πριν από επτά χρόνια ήταν 2 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα.

 

Η ηλιακή έκλειψη ήταν ορατή σε 15 αμερικανικές πολιτείες, από το Τέξας μέχρι το Μέιν, προτού έρθει η σειρά των κατοίκων του ανατολικού Καναδά. Μικρές αγροτικές πόλεις –όπως το Αντβάνς του Μισούρι, με πληθυσμό περίπου 1.300 κατοίκων– δέχτηκαν χιλιάδες επισκέπτες.

Η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου αναμένεται τον Αύγουστο του 2026, αλλά θα είναι ορατή κυρίως σε Ισλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και περιοχές της Ρωσίας.