Διαδηλώσεις από τους πολίτες στο Ορσκ της Ρωσίας που πλήττεται από πλημμύρες

Διαδηλώσεις από τους πολίτες στο Ορσκ της Ρωσίας που πλήττεται από πλημμύρες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η περιοχή

Οι ιστορικές πλημμύρες που πλήττουν τις ρωσικές περιοχές των Ουραλίων και της δυτικής Σιβηρίας οδήγησαν τους κατοίκους της πόλης Ορσκ, της πλέον πληγείσας από αυτήν την καταστροφή άνευ προηγουμένου εδώ και δεκαετίες, να βγουν στους δρόμους της για να διαδηλώσουν.

Τις πλημμύρες προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες οι ισχυρές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με μια αύξηση των θερμοκρασιών, την τήξη του χιονιού και το λιώσιμο των χειμερινών πάγων που κάλυπταν τους ποταμούς.

Σήμερα το πρωί, το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 10.000 κατοικίες πλημμύρισαν.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων έχουν προς το παρόν πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Όρενμπουργκ, στα σύνορα με το Καζακστάν. Περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ανέφερε το υπουργείο σήμερα το απόγευμα.

Μεγάλο μέρος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της επαρχίας, του Ορσκ, πλημμύρισε μετά τη ρήξη το βράδυ της Παρασκευής ενός φράγματος, κοντά στον ποταμό Ουράλη. Σε πλάνα που καταγράφηκαν διακρίνεται το κέντρο της πόλης και συνοικίες της να έχουν καλυφθεί από τα λασπόνερα, ενώ ορισμένα σπίτια έχουν πλημμυρίσει έως τη στέγη.

«Ντροπή!»

Σε αυτήν την πόλη με πληθυσμό 220.000 κατοίκους, ο κόσμος συγκεντρώθηκε σήμερα για να ζητήσει από τις αρχές να λογοδοτήσουν.

Το τοπικό μέσο ενημέρωσης Orsk.ru δημοσίευσε ένα βίντεο όπου φαίνονται εκατοντάδες άνθρωποι να διαδηλώνουν μπροστά από το δημαρχείο. Πριν από την κινητοποίηση, η περιφερειακή εισαγγελία είχε προειδοποιήσει για κάθε παράνομη συγκέντρωση, την ώρα που η κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται σε ισχύ, απειλώντας με δικαστικές διώξεις.

«Ντροπή! Ντροπή!», φώναζαν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με ένα βίντεο που μετέδωσε το ρωσικό μέσο RBK, το οποίο έγραψε πως ορισμένοι διαδηλωτές αξίωναν την παραίτηση του δημάρχου.

Η περιφέρεια του Όρενμπουργκ υποσχέθηκε οικονομικές αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς και ο κυβερνήτης Ντένις Πάσλερ συναντήθηκε στο Ορσκ με διαδηλωτές, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Πριν από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σήμερα ότι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών «υπομένουν στωικά» αυτή τη δοκιμασία και ότι «οι τοπικές αρχές δεν διαμαρτύρονται».

Παρά το μέγεθος της καταστροφής, ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν προβλέπεται να επισκεφθεί την περιοχή, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στο Ορσκ, εννέα άνθρωποι χρειάστηκε να νοσηλευτούν εξαιτίας των πλημμυρών και σχεδόν 100 μετέβησαν σε κέντρα υγείας για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Το ύψος των υδάτων συνεχίζει να αυξάνεται επικίνδυνα σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η στάθμη του ποταμού Ορσκ μειώθηκε σήμερα το πρωί κατά 9 εκατοστά, στα 963 εκατοστά, όμως ανέβηκε κατά 16 εκατοστά στην περιφερειακή πρωτεύουσα Όρενμπουργκ, στα 872 εκατοστά.

Η ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία Rosguidromet ανέφερε πως αναμένει μια κορύφωση των πλημμυρών την Τετάρτη στο Όρενμπουργκ και στα προάστιά του.

«Δεν έχουμε δει τόσο νερό στο Όρενμπουργκ εδώ και πολύ καιρό. Το ρεκόρ χρονολογείται από το 1942 (...) έκτοτε δεν είχαμε πλέον τέτοιου μεγέθους πλημμύρες. Εκεί, τώρα η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο δήμαρχος του Όρενμπουργκ Σεργκέι Σαλμίν, όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ.

Οι ρωσικές επαρχίες Κουργκάν (Ουράλια) και Τιουμέν (δυτική Σιβηρία) κηρύχθηκαν σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσαν οι κυβερνήτες τους.

«Οι προβλέψεις για πλημμύρες επιδεινώνονται γρήγορα, όλο και περισσότερο νερό φθάνει όλο και ταχύτερα», είπε ο περιφερειάρχης του Κουργκάν Βάντιμ Τσούμκοφ.

Ο ομόλογός του στο Τιουμέν Αλεξάντρ Μουρ δήλωσε πως τα πράγματα είναι προς το παρόν «υπό έλεγχο» και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει την «ταχεία αντίδραση» των αρχών σε περίπτωση επιδείνωσης.