Η Σουηδία απέλασε Κινέζα δημοσιογράφο θεωρώντας την «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια»

Η Σουηδία απέλασε Κινέζα δημοσιογράφο θεωρώντας την «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια»

Η 57χρονο αρνήθηκε τις κατηγορίες

Η Στοκχόλμη απέλασε Κινέζα δημοσιογράφο που χαρακτηρίσθηκε από τις αρχές ως «μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια»

Στην απέλαση αναφέρθηκαν σήμερα τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, η καθημερινή εφημερίδα Göteborgs-Posten και η κρατική τηλεόραση της χώρας SVT.

Η δημοσιογράφος είχε στενές επαφές με Κινέζους διπλωμάτες στην Σουηδία για αρκετά χρόνια. Η SVT ανέφερε ότι το όνομα της είχε αναφερθεί πέρυσι σε μια έκθεση ενός think tank που είχε θέμα τα Κινεζικά μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό που έχουν στενές διασυνδέσεις με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και το φιλοκινεζικό λόμπι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ηλικίας 57 ετών σήμερα γυναίκα έφθασε στη Σουηδία σχεδόν πριν 20 χρόνια, οπού παντρεύτηκε έναν Σουηδό. Ανέφεραν επίσης ότι διατηρούσε στενές επαφές με την κινεζική πρεσβεία και διοργάνωσε ταξίδια κινεζικών αντιπροσωπειών στην Σουηδία.

Η Göteborgs-Posten και η SVT έγραψαν ότι η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη να απελάσει την δημοσιογράφο για πάντα και εφ’ όρου ζωής. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της η Κινέζα δημοσιογράφος αρνήθηκε ότι συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια της Σουηδίας.